Sjuksköterskorna strejkar ? inget slut i sikte

Sedan den 2 juni strejkar sjuksköterskorna på Åland. De vill ha eget avtal och 150 euro (knappt 1 400 kr) mer i månaden. Motparten, landskapsstyrelsen, är beredd att ge avtalsrätt men inte mer pengar.

5 augusti 2003

Strejken på Åland är nu inne på sin tionde vecka. Nästan 160 av Tehys medlemmar strejkar. Organisationen har 550 medlemmar på Åland, av dem är omkring 400 anställda av Landskapet Åland. Trots att strejken pågått i mer än två månader står parterna långt ifrån en överenskommelse. Tehy har jämkat sitt utgångsbud på 200 euro till 150 mer i månaden, medan landskapsstyrelsen står fast vid sitt bud: 10 euro.

 

Skambud

? Det vore nästan bättre om de inte bjudit något alls, säger ordförande Leena Pokela. Det där är ju ett rent skambud.

 

I genomsnitt tjänar en åländsk sjuksköterska mellan 1 700 och 1 800 (mellan 15 725 och 16 650 svenska kronor). Därför lockar de högre lönerna i Sverige och Norge de åländska sjuksköterskorna. En del har redan varit över, åtminstone i Stockholmsområdet, på kortare vikariat. I går måndag möttes parterna på nytt till förhandlingar, som avslutades utan att någon överenskommelse träffats. Nästa förhandlingstillfälle är utsatt till den 11 augusti. Till dess pågår strejken:

? Int? ger vi upp, förklarar Leena Pokela.

 

Tagen på sängen

Jörgen Erlund är avtalschef åt landskapsstyrelsen (?regeringen?). Han berättar att han och arbetsgivarsidan blev lite tagna på sängen när Tehy begärde egna förhandlingar. Organisationen har tidigare ingått i en förhandlingskartell med bland annat undersköterskor, kontorspersonal, poliser och lärare, och arbetsgivarna hade kommit överens med kartellens företrädare om ett tvåårigt avtal från den 1 mars 2003, när Tehy i sista stund klev av förhandlingarna och begärde ett eget avtal.

 

Arbetsgivarna är ändå beredda att diskutera ett eget avtal för Tehy, säger Jörgen Erlund:

 

? Vi bjöd ytterligare 10 euro för att visa lite god vilja, egentligen hade vi inte tänkt bjuda något alls, säger han.

 

Tehys medlemmar har ju redan fått de pengar (cirka 30 euro) som föll ut för den 1 mars. Han menar också att risken för att sjuksköterskorna ska lämna landskapet inte är så stor. Han håller inte heller med om att lönerna inte skulle vara konkurrenskraftiga gentemot de svenska:

 

 ? Vi har jämfört med lönerna på Norrtälje och Huddinge sjukhus, och det går inte att se någon linje. Ibland är de högre, ibland lägre.

 

Börjar tveka 

Landskapsstyrelsen har varit beredd att ge Tehy egen avtalsrätt, men nu börjar Jörgen Erlund tveka:

 

? Jag har haft den inställningen att egen avtals- och förhandlingsrätt är så värdefullt att de borde nöja sig med det. Men de visar ingen kompromissvilja när det gäller lönenivån ? jag har aldrig varit med om maken till envishet under mina 25 år som förhandlare ? och då har vi muntligt i en förhandling sagt att vi kanske inte vill ge dem någon förhandlingsrätt.

 

Fast än är de inte där.

 

? Vi möts till förhandlingar nästa måndag igen, säger han. 
 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida