Almedalen 2018

Sjukt mycket vård i Almedalen

Sjukt mycket vård i Almedalen
Samtal om vård i Almedalen mellan Ylva Sandström, distriktsläkare i Nacka, och Kerstin Pettersson, mas i Salem. Foto: Jenny Kallin

Nu har Almedalsveckan inletts. Bland kullerstensgator och partytält i Visby märks det att vårdfrågan är het inför valet i höst.

– Är den här stolen ledig?

Ylva Sandström, distriktsläkare i Nacka, är på Vårdförbundets Almedalsmingel och slår sig ner intill Kerstin Pettersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Salem. Och så inleds ett av många samtal om vård som kommer att föras i Almedalen i Visby under den här veckan.

De tycker båda att det är på tiden att vården lyfts högt upp på den politiska agendan. För Kerstin Pettersson är den viktigaste vårdfrågan inför valet i höst hur fler ska vilja välja ett yrke inom vården- och omsorgen i framtiden.

Flest seminarier om vård

Väljarna har i flera undersökningar pekat ut vården som den viktigaste valfrågan och under årets Almedalsvecka är vård och omsorg det ämnesområde som får flest träffar i programmet.

Mer än 500 seminarier kommer att beröra ämnet. Det handlar om patientinflytande, nya diagnoser, högre löner, robotar i primärvården, flyktingvård, etik och möjliga lösningar på sjuksköterskebristen, bland annat.

Vårdförbundet står värd för tre seminarier med fokus på villkorsfrågor och etik, men startade på söndagskvällen med sitt årliga (alkoholfria) mingel.

Joakim Rundqvist.

I minglet fanns bland annat Viktoria Vahlgren och Joakim Rundqvist, ordförande och vice ordförande för Vårdförbundets avdelning Gotland.

De märker bland allmänheten, vänner och bekanta, att vården är en viktig valfråga. Men i den politiska debatten tycker de att migrationsfrågan fortfarande överskuggar allt.

– Det är alldeles för mycket prat om det. Jag tycker att vården borde få ännu större utrymme, säger Joakim Rundqvist.

Lyssna på vårdpersonalen

Christina Wahlby, sjuksköterska på 1177, var också på Vårdförbundets mingel. Till vardags jobbar hon ensam i lugn och ro från sitt hem på Gotland och tar emot samtal från patienter från Stockholm, Värmland och Sörmland.

Hennes viktigaste vårdfråga inför valet är hur primärvården ska bli mer tillgänglig.

Christina Wahlby.

– Det är alldeles för vanligt att patienter vi hänvisar till vårdcentralen ringer tillbaka till oss för att de inte kommer fram eller inte får en tid, säger hon.

Nu, när det pratas mycket vård och det lovas satsningar på både det ena och det andra, hoppas hon att politikerna kommer ihåg att prata med vårdpersonalen som med sin kunskap kan bidra med bra lösningar.

Det är därför Vårdförbundet är i Almedalen, berättar Sineva Ribeiro, för att påverka beslutsfattare och sprida bra idéer. Förutom alla informella möten kommer hon att delta på mer än 20 seminarier under veckan. Totalt finns Vårdförbundet representerat på 35 seminarier.

– Vårdfrågan är viktigast för medborgarna just nu, säger Sineva Ribeiro.

Almedalsveckan

  • Första veckan i juli samlas politiska partier, intresseorganisationer och företag i Visby på Gotland och diskuterar politik och samhällsfrågor.
  • Olof Palmes tal från ett lastbilsflak i Almedalen 1968 räknas som startskottet för Almedalsveckan, som fyller 50 år i år.
  • I år finns mer än 4 300 arrangemang att välja på, varav drygt 500 rör ämnet vård och omsorg.
  • Almedalen är en park, precis vid havet innanför Visbys ringmur.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida