Skadestånd för avstängning

Den skolsköterska som använde alternativa metoder har nu fått ett skadestånd på 215 000 kronor för att hon stängdes av från sitt arbete. »Det är jätteskönt att få upprättelse«, säger hon.

4 februari 2002

Det var i december 2000 som skolsköterskan i Göteborg anmäldes till Socialstyrelsen för att hon rekommenderat naturmedlet Valeriana till en elev och gett massage till flera elever.

Hon stängdes av från sitt arbete bara några veckor innan hennes projektanställning var slut.

Socialstyrelsen friade skolsköterskan helt eftersom hon använt de alternativa behandlingsmetoderna som ett komplement till skolmedicinen och i samråd med patienter och behandlande läkare. Hon hade därmed inte utsatt eleverna för någon hälsorisk.

– Socialstyrelsens beslut var en lättnad, för både mig och min familj. Men inte minst för de kolleger som trott på mig under hela denna tid, säger skolsköterskan till Vårdfacket.

Hon har också haft stöd från den läkare som hon samarbetat med på skolan.

Skolsköterskan är fortfarande sjukskriven, men tycker att livet har tagit en ny vändning med den upprättelse som Socialstyrelsens beslut och skadeståndet innebär.

Biträdande rektor, Per Åhlman, var förvånad över Socialstyrelsens frikännande. Han är inte sakkunnig i frågan, eftersom det handlat om sjuksköterskans yrkesroll. Men han utgick från att det underlag som den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i kommunen tagit fram, och som låg bakom anmälan, var riktigt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida