Skånsk modell i linje med Vårdförbundets idé

Skånsk livskraft vård och hälsa stämmer till stor del med vad vi vill genomföra, säger Vårdförbundet i Skåne som driver egna projekt jämsides med arbetsgivaren.

3 november 2003

För att medlemmarna ska få information om och kunna påverka utvecklingen har Vårdförbundet startat egna små projekt i samma områden som Region Skåne driver sina pilotprojekt. Det första har pågått sedan i våras i Eslöv-Höör-Hörby och nästa startar nu i Hässleholm-Perstorp-Osby. I förbundets projekt diskuterar Berit Larsson och Margareta Svensson tillsammans med företrädare och medlemmar vad Skånsk livskraft vård och hälsa innebär för personal och patienter.

– Målet är att företrädare och medlemmar ska ta över och i dialog med sina chefer forma verksamheten enligt Skånsk livskraft. Att de anställda är med i processen är en förutsättning för ett bra resultat och de ute i verksamheten kan ju mest, säger de.

Berit Larsson är vice ordförande för Vårdförbundet i Skåne, Margareta Svensson styrelseledamot. Tillsammans har de ansvaret att följa arbetet med Skånsk livskraft vård och hälsa.

Margareta Svensson sitter dessutom med i den referensgrupp för projektet som finns inom Region Skåne.

– Jag kan tycka att det är litet segt, att det går långsamt och kanske är för mycket läkarfokuserat. Vi har också hört de som säger »varför ska vi tro på det här, det har ju varit så många omorganisationer och förändringar de senaste åren och det finns ju så litet pengar«, säger hon.

Både hon och Berit Larsson tycker att tankarna bakom Skånsk livskraft är bra.

– De liknar mycket Vårdförbundets vårdpolitiska idé med en väl utvecklad närvård, säger de.

Vårdförbundet gör det regionen borde göra
Regionens ansvarige Ulf Meijer säger också att Vårdförbundets arbete är viktigt för genomförandet.

– I praktiken gör Vårdförbundet det arbete som regionen borde göra men inte klarar av eller hinner med, säger Berit Larsson och Margareta Svensson.

De projekt som Vårdförbundet genomför ska avslutas i mars 2004 och tjääna som modeller för övriga Skåne.

– Vi har 33 kommuner och tio sjukhus i regionen och kan inte lägga ner samma arbete på alla. Dessutom är det bra om vi kan arbeta jämsides med regionen och påverka arbetet i deras pilotprojekt, säger Berit Larsson och Margareta Svensson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida