Skånska spermier bättre än danska

Skånska spermier bättre än danska
Skånska spermier lika bra nu som då. Arkivbild: Colourbox

Trots larmrapporter och prat om risker med att bära mobiltelefoner i jeansfickan har kvaliteten på de skånska männens spermier inte försämrats på tio år. De är fortfarande 40 procent bättre än de danska männens spermier.

7 mars 2011

För tio år sedan undersöktes spermiekvaliteten hos män mellan 18 och 20 år i Skåne. Nu har forskare vid reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus gjort en likadan undersökning på 300 män i samma åldersgrupp.

– Eftersom det har förekommit omdiskuterade rapporter om att spermakvaliteten sjunkit tyckte vi att det vore intressant att se om det hänt något här i Skåne, säger Jonatan Axelsson, läkare och doktorand.

Den nya studien visar att skånsk spermakvalitet inte har försämrats under det senaste decenniet.

Kan orsaka testikelcancer

Jämfört med män i Danmark har skånska män i samma ålder 40 procent högre spermiekoncentration. Här finns ett samband med testikelcancer som är betydligt vanligare i Danmark än i Sverige.

Dålig spermiekvalitet orsakar också ofrivillig barnlöshet. I ungefär en tredjedel av alla fall där par inte kan få barn är det mannen som är orsaken.

Mammor som rökte

Nu vill forskarna vid reproduktionsmedicinskt centrum gå vidare och undersöka vad som ligger bakom dålig spermakvalitet.

– Det finns ovanliga genetiska tillstånd som kan ge dålig kvalitet på spermierna. Man tror också att männens fostertid spelar roll, till exempel om deras mamman rökte under graviditeten. Detta är något vi avser att titta vidare på, säger Jonatan Axelsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida