Skapar trivsel i väntrummet

Att komma till distriktssköterskemottagningen i Mjällby i Blekinge är lite som att gå på utställning. Trist och grått känns långt borta. Det har distriktssköterskan Gunilla Olnäs sett till.

Gunilla Olnäs tycker om att skapa vackra och lugnande miljöer och vill ta med det även till arbetet. Att patienternas hälsa påverkas till det bättre av att det är ombonat i väntrummet, att exempelvis blodtrycket går ned, är hon övertygad om.

– Vi pratar så mycket om friskvård, men jag gillar inte gym. Jag vill ta vara på det som finns, det enkla och det sköna. Det är ett sätt att visa att man bryr sig om. Människan mår bra av att mötas av en varm miljö. Jag känner själv att jag blir lugnare i själen när jag kommer in där någon har ansträngt sig för att det ska vara fint. Det är friskvård.

Genom åren har invånarna på Listerlandet kunnat glädjas åt många temautställningar i distriktssköterskemottagningens väntrum. De speglar årstiderna och de stora högtiderna. På hösten presenteras traktens olika äppelsorter – hela hösten bjuds också besökarna på äpplen. Lite längre fram är montern fylld av kvistar, löv och nötter. Påskutställningen kan bestå av gamla påskägg, påskkort och en uppstoppad höna.

Gunilla Olnäs tycker att det är viktigt att också kunna fördjupa sig och utveckla sin fantasi. Därför ser hon alltid till att det finns böcker, som flora och fågelbok, att titta i. Och alltid många exemplar. Årets försommartema i glasmontern var fåglar och deras bon. Då kunde de väntande patienterna läsa hur blåmesen bygger sitt bo eller hur ringmärkning går till. Tack vare ett gott samarbete med biblioteket får hon hjälp att komplettera boksamlingen om inte den egna räcker till. Besökarna ska inte känna att de måste skynda sig att läsa för att någon väntar, utan ska kunna sitta i lugn och ro och bläddra sig fram till det som intresserar. Tanken är att både vuxna och barn ska kunna ha glädje av att titta på sakerna och läsa om dem i böckerna.

– Vi har just nu ett stort getingbo. Man behöver inte vara så stor för att förstå att det är fantastiskt att små getingar kan bygga ett så stort bo, säger Gunilla Olnäs.

Bygdens tradition och historia inspirerar henne också. Havet och fiskenäringen är starkt förknippade med Blekinge; följaktligen har hon samlat material till utställningar om kust och hav och Östersjöns musslor. Vettar, flöten, sänken och flaskskepp har trängts i montern. Till och med en Blekingeeka, om än inte i naturlig storlek, har tronat på ett bord.

Förmågan och lusten att ta vara på det som finns i naturen och att skapa vackra miljöer har Gunilla Olnäs med sig hemifrån.

– Vi barn följde alltid med våra föräldrar ut i skog och mark och på havet. De berättade och vi lärde oss att se och uppleva naturen. Alla i familjen är kreativa, men på olika sätt, och väldigt intresserade av bilder och konst. För mig är det ett sätt att må bra. Jag vilar när jag skapar, säger hon.

Och patienterna uppskattar det hon gör.

– När vi hade en utställning med gamla broderier och spetsar i olika tekniker på kragar, manschetter, lakan och örngott, mindes de gamla kvinnorna och berättade för oss hur de satt och handarbetade.

Gunilla Olnäs är just nu färdig med en utställning med gamla nattkläder; särkar broderade med hålsöm och nattmössor. Till den hör också en gammal toalettväska i läder med borste, rakgrejor och en liten flaska med silverknopp.

– Det ska få stå framme så att man både kan titta och känna. Tillsammans med en ljusstake och ett par glasögon blir det mycket vackert.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida