SKL: ”Inga särskilda avtal med Barnmorskeförbundet”

SKL: ”Inga särskilda avtal med Barnmorskeförbundet”
Niclas Lindhal är förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Foto: Hans Alm

Om Barnmorskeförbundet bildar en medlemsförening inom SRAT, som Akademikeralliansen förhandlar för, hur påverkar det de centrala avtalen?

31 juli 2018

Vårdfokus ställer frågan till förhandlingschefen för arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, Niclas Lindahl. ??

Vad blir det för skillnad för barnmorskor med förhandlare från Akademikeralliansen i stället för från Vårdförbundet??
— Det är viktigt att de som företräder organisationen är insatta i medlemmarnas arbetsvillkor och om vi tar hälso- och sjukvårdens område har vi en del särskilda arbetstidsbestämmelser som vi inte har med Akademikeralliansen.

?— Om de ska ha motsvarande villkor krävs att de tar upp förhandlingar med SKL. Det är något som SRAT måste föra fram och som alla förbund inom Akademikeralliansen sedan måste anse är tillräckligt viktigt. Vi tecknar inte säröverenskommelser med SRAT, vi tecknar avtal med Akademikeralliansen. De är vår motpart.?

Vad innebär det för nattarbetstidsavtalet och överenskommelser om akademisk specialisttjänstgöring, AST?
?— Nattarbetstidsbestämmelserna ingår i det centrala kollektivavtalet för förbundsområdet Hälso- och sjukvård, som består av Vårdförbundet och Fysioterapeuterna. AST är en överenskommelse enbart mellan Vårdförbundet och SKL.??

Vad har du för åsikt om att barnmorskor eventuellt väljer att byta fackförbund??
— Jag har ingen åsikt om det. Jag kan bara understryka att vi inte är intresserade av att träffa särskilda överenskommelser med SRAT, eller med Barnmorskeförbundet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida