Sköter kniven själv

Sköter kniven själv
Sandra Stenroth opererar bort två nevus på dagens första patient, Katarina Aronsson. Foto: Kicki Nilsson

Väntetiderna till hudoperationer i Eskilstuna var för långa. Då tog sjuksköterskan Sandra Stenroth vid.

Det är operationsdag på Mälarsjukhusets kirurgmottagning. Sjukskö­terskan och vårdenhetschefen Sandra Stenroth tar emot dagens första patient, Katarina Aronsson, som ska få två nevus bortopererade. Eftersom det inte är första gången vet hon vad som väntar. Det finns ingen misstanke om malignitet, men hon vill ha koll och har visat upp sina märken på hudmottagningen där man har bedömt att två av dem ska bort. ?

För två år sedan gjorde kirurgkliniken en lex Maria-anmälan när en patient inte hade opererats i tid. Det ledde inte till någon uppföljning eftersom patienten hade fallit mellan stolarna. Men det blev starten för en bättre process för patienterna, med tidigare upptäckt och bedömning av misstänkt malignt melanom. Då var väntetiden till operation fyra till sex veckor, nu är den tre arbetsdagar. ??

Sandra Stenroth fick utbildning för att kunna operera självständigt. Under ett år har hon lyssnat på föreläsningar, gått dubbelt med läkare både från den egna kliniken och från Karolinska universitetssjukhuset och gjort mer än 50 operationer.

?Nu opererar hon på egen hand och där en operation är gjord tidigare gör hon även utvidgad excision ner till muskelfascian. Inför operation av dysplastiskt nevus, som är ett förstadium till malignt melanom, analyserar hudkliniken med dermatoskop och bedömer om mer ska tas bort för säkerhets skull.?

— Hudkliniken bedömer patienterna och vi skär bort enligt ett vårdprogram. Vi tar olika mycket beroende på vad som misstänks, säger Sandra Stenroth.

??Nu är det dags för Katarina Aronsson att lägga sig på britsen. Hon har fått födelsemärken bortopererade tidigare och oroar sig inte. Bedövningen gör lite ont, så hon försöker ligga så bekvämt det går för att kunna slappna av. Sandra Stenroth skär bort en oval runt märket, i hudens sprickriktning, viktigt för att ärret ska läka så fint som möjligt. När det är gjort syr hon ihop först ett undre lager och sedan huden och lägger på ett tryckbandage. På samma sätt tas märke nummer två bort. ?

Efter 14 dagar blir Katarina Aronsson av med de båda suturerna. Preparaten skickas direkt till patologen och hon får besked inom ett par veckor.

Sandra Stenroth opererar:

  • aterom (cystbildning i talgkörtel)
  • födelsemärken
  • basalcellscancer
  • malignt melanom
  • skivepitelcancer
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida