Lön

SKR om lönerna: ”Kan hamna både över och under märket”

SKR om lönerna: ”Kan hamna både över och under märket”
Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR Kartan är från Vårdfokus kartläggning av löneutfallet i regionerna (se länk i artikeln). Foto: Hans Alm, montage av Vårdfokus

Vårdförbundets yrkesgrupper har fått ett löneutfall under industrimärket i nio regioner, visade Vårdfokus kartläggning i förra veckan. SKR:s förhandlingschef, Jeanette Hedberg, förklarar det med en ansträngd ekonomi. Gävleborg väljer ändå att skjuta till pengar.

Osäkerhet, hög inflation och budgetar som inte räcker till. Det är orsakerna till att löneutfallet har hamnat under märket för Vårdförbundets medlemmar i flera regioner, enligt Jeanette Hedberg, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Det är speciella omständigheter nu. Märket blev högre än vad många hade tagit höjd för i sin budget. Med sifferlösa avtal kan man hamna både över och under märket. Vårdförbundets yrkesgrupper har haft en väldigt positiv löneutveckling i förhållande till märket i många år.

Vårdförbundets förhandlingschef kallar löneutfallen under märket för ”självskadebeteende” och oroar sig för bemanningen i regionerna. Vad säger du om det?

– Att det är viktigt att se helheten. Vi har haft en god löneutveckling, lönespridningen har ökat och vi har också höjt pensionsavsättningarna.

Kommer detta att räcka, när marknaden sätter lönerna så mycket högre?

– Man behöver förhålla sig till de lokala ekonomiska förutsättningarna, det är det svar jag kan ge. Dessa kan hanteras på olika sätt av olika arbetsgivare, säger Jeanette Hedberg.

Västra Götaland kompenserar inte för låga löner

I Västra Götaland, där löneutfallet kommer att landa under märket, är regionen inte beredd att skjuta till mer pengar, enligt regionens förhandlingschef Charlotta Cellbrot.

– Vi kommer att följa utfallet, men har inga diskussioner om några kompensationer just nu, säger Charlotta Cellbrot.

Enligt Vårdförbundet kommer regionerna få det ännu tuffare med bemanningen nu, när lönerna halkar efter. Men Charlotta Cellbrot tycker att det är för tidigt att dra sådana slutsatser.

– Vi har ingen aning om det får den effekten än. Jag vill inte spekulera i det, säger hon.

Charlotta Cellbrot hänvisar också till att Vårdförbundets medlemmar historiskt har tjänat stort på sifferlösa avtal. Västra Götalandsregionens siffror visar att industrimärket gav ett utfall på 14,4 procent under åren 2016-2022, medan Vårdförbundets yrkesgrupper fick en löneökning på 24,2 procent under samma period.

– Vårdförbundets yrkesgrupper har haft enorma reallöneökningar över tid.

Dessa reallöneökningar riskerar nu snabbt att ätas upp av att lönerna halkar efter resten av arbetsmarknaden. Vad säger du om det?

– Jag är medveten om att det är svårare tider nu. Men parterna måste kunna förhålla sig till att löneutfallet kan variera över tid.

Gävleborg höjer lönerna: ”Vi ser inget alternativ”

Det finns dock regioner som inte låter Vårdförbundets yrkesgrupper halka efter resten av arbetsmarknaden. I Gävleborg har regionens politiska ledning valt att skjuta till 60 miljoner kronor i budgeten för att matcha märket.

– Våra medarbetare ska ha samma löneutveckling som märket anger. Det är en självklarhet för oss, säger Patrik Stenvard (M), regionstyrelsens ordförande, till tidningen Ljusnan.

Eftersom Vårdförbundets yrkesgrupper är särskilt prioriterade kommer de att få ytterligare en extra procent i löneökning, vilket gör att löneutfallet beräknas landa på över fem procent. Gävleborgs ekonomi är ansträngd men Patrik Stenvard ser också att det höga industrimärket ger högre löner på hela arbetsmarknaden som resulterar i högre skatteintäkter för regionen. Att låta yrkesgrupper halka efter i lön är en för stor risk, anser han.

– Det skulle kunna påverka drivkraften att stanna hos oss. Jag ser inte att vi har något alternativ egentligen, säger Patrik Stenvard till Ljusnan.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida