Skrivande kolleger

”Utmaningen var att fånga intresset hos läsare utanför vården”

”Utmaningen var att fånga intresset hos läsare utanför vården”
Sjuksköterskan Barbro Björklund har skrivit en bok om sina erfarenheter från krishärjade länder.

Flytten till Västpakistan i tonåren har präglat sjuksköterskan Barbro Björklunds liv. Det födde en önskan att försöka minska lidandet för människor i krigs- och katastrofområden.

2 januari 2020

— Att skriva en bok blev ett bra sätt att ge andra, bland annat min dotter, en inblick i mitt arbete som sjuksköterska i krigs- och katastrofområden.

 Sjuksköterskan Barbro Björklunds intresse för internationella uppdrag började när hon var 16 år och bodde i dåvarande Västpakistan. Hon hoppas med boken kunna inspirera någon sjuksköterska att engagera sig i internationellt hjälparbete.

— Mitt yrke har varit en förutsättning för hela projektet. Sparade brev, dagböcker, foton, telefonsamtal med tidigare kolleger och minnen fick nytt liv under skrivandet, säger hon.

Krig, katastrof och äppelpaj av Barbro Björklund. (Egen utgivning 2018)

— När manuset var klart funderade jag länge över om det skulle hålla för en publicering. Utmaningen var att skriva för personer som inte är insatta i sjukvårdens terminologi och att fånga deras intresse.

Efter positiv återkoppling från dem som hjälpte Barbro Björklund att språkgranska manuset bestämde hon sig för egen utgivning med hjälp av print-on-demand. Det innebär att tryckeriet tillverkar det antal böcker de får beställning på.

— Struktur, både när det gäller planering och själva skrivandet, har varit viktigt under de två år som projektet varat.

Kollegernas författartips

I en serie artiklar berättar Vårdfokus om sjuksköterskor och barnmorskor som skriver böcker.
Utöver Barbro Björklund träffar ni nattsjuksköterskan Susanne Brijker, som har gett ut feelgood-romanen Mannen som hyrde en familj, distriktssköterskan Hilda Bjerstedt, som använt sin långa erfarenhet inom hemsjukvården i boken På väg – en vårdroman, och barnmorskan Pia Höjeberg med den historiska romanen Hanna och barnsängskriget.

Vill du också börja skriva? Här är deras tips:
• Anmäl dig till en skrivarkurs, till exempel på något studieförbund. Det ger dig grunderna i att skriva och du får också lite press på dig – och förhoppningsvis några skrivarkompisar.
• Avsätt tid och skjut inte upp den.
• Kontakta någon som är kritisk på ett konstruktivt sätt och skicka ditt manus fortlöpande så att du får återkoppling.
• Skriv om manuset en gång, många gånger! Men bestäm dig för när det är tillräckligt bra.
• Skriv dagbok.
• Print on-demand innebär att din bok finns tillgänglig för tryck, men den trycks först när någon lägger in en order. På det sättet slipper man beställa en upplaga som kanske inte säljs.
• Börja skriv!
• Ge inte upp!

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida