Skynda långsamt

10 juni 2003

Den åttonde stämman är till ända. Ett stort tack till alla er som jobbat hårt för att genomföra den. Tack alla ni som var deltagare.

Vi blev något färre besökare än planerat, men vi var likväl många. Med tanke på den innehållsrika källa till glädje, energi och samhörighet också den åttonde Vårdstämman blev för oss som fick möjlighet att delta, ska vi i Vårdförbundet verkligen göra vad vi kan för att hålla liv i den.

När vi har återhämtat krafterna och fått lite distans till det hela ska vi, precis som vi brukar, i lugn och ro göra en utvärdering. Att det blir en nionde stämma har vi redan bestämt. Vi har också i förbundsstyrelsen beslutat att den nästa gång ska äga rum i Göteborg och inte i Stockholm.
Och den kommer att äga rum den 20?22 april 2005. Vi tror att ett arrangemang i april kanske drar mer publik än ett i maj.

Ett skäl till att det i år blev så mycket färre deltagare än förra gången är säkert  ekonomin i kommuner och landsting, men kanske också valet av tidpunkt.
Just i maj månad är det så mycket som pockar på uppmärksamhet. Det är helger som ska tas tillvara tillsammans med familjen och vänner. Maj är tiden för kortsemester. Det är avslut på utbildningar. Det är examenstider och firande. Det är också ljusa kvällar, uteliv och trädgårdsarbete.

Jag ser bara hur komprimerat det har varit och är i min egen almanacka. Det har varit medlemsmöten och företrädarträffar. Stämman. Möte i Världshälsoorganisationen i Genève direkt på detta, sedan en vecka i Prag med Europafacket tätt följt av tco-kongressen. Däremellan ska jag helst hinna besöka min mamma, fira min dotters födelsedag, min son som tar studenten och en ungdomsvän som 50-årsjubilerar.

Dessutom har vi redan bestämt att vi ska plantera nya rosor på torpet och vi måste hinna rensa ogräs, så att det vi tidigare har sått och satt inte går alldeles förlorat.
De sparrisplantor som också står på önskelistan får nog vänta.

Jag vet att många av er känner igen sig i situationen och tror som sagt att vi gör klokt i att förlägga nästa Vårdstämma i april månad. Det ska förresten bli spännande att se om Göteborg kan utöva en större lockelse på stockholmarna än Älvsjömässan.

Av outgrundlig anledning är det förhållandevis få av Stockholmsmedlemmarna som besöker stämman. Jag tycker att avdelningen i Västra Götaland ska utmana Stockholmsavdelningen när det gäller vem som kan locka flest deltagare.

Men jag tror inte det räcker med att förlägga stämman till annan ort och tidpunkt. Jag tror att vi måste göra en rejäl översyn av det sätt på vilket vi genomför Vårdstämman, kanske tänka i teman, helheter och överblickar och försöka knyta an till de debatter som är aktuella på olika vårdområden.

Då räcker det förmodligen inte med egna ansträngningar och välvilliga sponsorer. Kanske är det dags för nya samarbetspartners. För att hålla kvalitet i arrangemanget måste vi släppa in kreativa krafter utifrån också.
Eller för att använda en av de metaforer som Memeologerna från Västerbottens läns landsting beskrev i sitt seminarium: Det räcker inte med att se ut som en fjäril ? man måste vara en också. Det tar som bekant tid att gå från larv och puppa fram till fjäril. För att bli fulländad måste man skynda långsamt.

Det skulle vara roligt att veta vad ni tycker. Hör gärna av er med synpunkter. Det gäller dig som hade förmånen att få delta nu senast. Det gäller dig som har varit med tidigare, men det gäller också dig som fortfarande har stämmobesöket framför dig.
E-posta till mig, adressen är eva.fernvall@
vardforbundet.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida