Slidan har svar

Slidan har svar

Sandra Dahlén vill vara en sexualupplysare? för vuxna. Hon ser att kunskapen behövs ?för att prata med kvinnor i deras mest känsliga stunder, som i vården.

4 oktober 2017

Hur ställer man frågor om slidan?

— Det är viktigt att ha rutinfrågor om könsdelar och om sex, så det inte blir känsligt, och att sätta ord på exempelvis olika könsdelar. De flesta du möter kan mycket mindre om slidan än man kan tro.

Vad gör den som tycker att det känns obekvämt?

— Det är viktigt att erkänna för sig själv att man kan för lite eller är ovan. Försök hitta föreläsningar om exempelvis Fittfakta, följ bloggar eller gå en kurs i sexologi. Man kan öva på ord och meningar som känns bra i munnen eller börja prata mer om slidan med vänner eller kolleger.

Vad är mest okänt?

— Allt som händer med slidan vid upphetsning, att den både vidgas, djupnar och tjocknar. Att lubrikationen först kommer som några droppar från slidans väggar för att sedan bilda ett flöde. Att livmodertappen dras upp lite längre in i upphetsningen samt att svällkropparna tajtar till öppningen. Även att svullnad och lubrikation finns kvar efter klimakteriet. Många blir överraskade över att slidan har mest känsel vid dess öppning. För orgasm vid slidsex behöver därför klitoris ollon stimuleras eller att slidan stimuleras med tryck, massage eller tänjning.

Slidnöjda beslut, vad är det?

— Är vi stressade blir bäckenbottenmuskler spända och slidan torr och trång. Kortisol drar också ner sexlusten. Så när vi ska fatta beslut är det bra att fråga slidan om det. Vad blir den vidgad, stark, våt och glad av? Om slidan blir nöjd mår hela vi bra.

Fakta

Hallongrottan. En bok om slidsex
?Sandra Dahlén?
Leopard förlag
2017

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida