”Slut på rean – fullt pris gäller”

Från norr till söder var budskapet tydligt. Se Vårdfokus bildspel från studentprotesterna i Stockholm, Linköping, Göteborg, Lund och Kalmar i går.

25 april 2014

I går manifesterade studentrörelsen ”Inte under 24 000” i fem städer i landet. Budskapet var tydligt: En ny generation sjuksköterskor går inte med på att se sitt yrke som ett kall utan som en profession som ska ha betalt för sin kunskap och sitt bidrag till samhället.

Söker stöd

På Stortorget i Lund samlades studenterna redan klockan fyra på eftermiddagen och delade ut flyers och pins till förbipasserande.

– Det här angår alla. Det är allas angelägenhet att vi får en så fungerande sjukvård som möjligt. Tillfredsställd personal ger tillfredsställda patienter, säger Anna Malmros, sjuksköterskestudent som var med och arrangerade manifestationen i Lund.

Bättre självförtroende

Hon tycker att ”Inte under 24 000-rörelsen” har ett starkt stöd bland både allmänhet och studenter.

– Men jag tror att vi måste jobba mer med att stärka allas självförtroende, så att var och en av oss inser att vi är värda minst 25 000 och kan vara starka i mötet med arbetsgivaren. Vårt krav är rimligt, säger Anna Malmros.

Fler protester

Även i Göteborg, Linköping och Kalmar vajade plakat med texter som ”Slut på rean – fullt pris gäller”. På lördag går sjuksköterskestudenterna i Umeå ut och protesterar på Rådhustorget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida