Smarta miljöval gör oss friskare

Smarta miljöval gör oss friskare
Att cykla till jobbet i stället för att ta bilen ger stora hälsofördelar. Illustration: Getty images

Det som är bra för klimatet är också bra för hälsan. Vården har en viktig uppgift att motivera till bättre miljöval, säger Sofia Hammarstrand från Läkare för miljön.

3 december 2019

Hon är inte ensam om att se kopplingen mellan minskad klimatpåverkan och bättre hälsa. Samma sak förs fram av bland annat WHO och de stora Lancetrapporterna om hälsa och klimat, som pekar på vården som en viktig aktör i klimatfrågan. Det handlar om förebyggande folkhälsa. Allt från att äta mer baljväxter, frukt, grönsaker och nötter till att röra på sig mer. — Välfärdssjukdomar är största orsaken till död i dag och åtgärderna som krävs för klimatet kommer med enorma hälsofördelar, säger Sofia Hammarstrand.

BRA FÖR HÄLSAN — BRA FÖR KLIMATET
Livsstilsförändring: Du har 7,5 kilometer till jobbet, dit du varje arbetsdag tar dig med en bensindriven bil. I stället börjar du arbetspendla med cykel.
Vinst: Hälsofördelen med att röra på dig mer minskar din dödsrisk med cirka 20 procent. Samtidigt minskar du dina årliga koldioxidutsläpp med 540 kilo.

80 LIV …
… skulle kunna sparas varje år om en tredjedel av Stockholms bilpendlare, som enligt beräkningar kan cykla till jobbet på mindre än 30 minuter, tar cykeln i?stället. Hälsovinsten kommer av bättre luft och mer motion. Det visar forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida