Smärtsamma insikter gör oss kunnigare

Smärtsamma insikter gör oss kunnigare
Michelle Wahrolén. Foto. Angelica Söderberg

Det gör ont att föda barn. I värsta fall fortsätter det göra ont eller på annat sätt påverka underlivet i månader, till och med år efter att guldklimpen har krystats fram. Bristningar i olika grader är vanligt men kunskapen om hur man syr ihop dem på rätt sätt har varit låg. Tills nu. Allt fler kvinnor talar öppet om sina problem och unga kvinnor vägrar att ha ont eller ha besvär från underlivet som inskränker deras liv, efter att ha fött. Det har startat en rörelse som nått in i vårdens värld — snippans revansch.

?Vår reporter Jenny Kallin skrev 2016 ett helt tema om kvinnans underliv som en outforskad kroppsdel som det behövs mer kunskap om. I detta nummer har hon granskat hur vården tar hand om kvinnors bristningar när de föder. Det visar att många barnmorskor känner sig osäkra på hur de ska sy en nyförlöst kvinna. ”Insikten kom med en obekväm känsla av motstånd”, säger barnmorskan Carina Olofsdotter-Wiklander. Nu är hon och kollegerna på Södertälje sjukhus mitt i ett kunskapslyft som ger revansch både för dem och för kvinnors underliv.

??Kunskapslyft och livslångt lärande är lika med arbetsglädje och kompetens. Sjuksköterskan Frida Wikström och hennes kolleger på Piteå hälsocentral har börjat fokusera på patienterna med enklare akuta besvär — och fått tid över till dem med svårare sjuklighet. På lättakuten är hon en av sex sjuksköterskor som turas om med patienterna. Där får Frida Wikström se sådant som bara läkare tagit hand om tidigare, men det nära teamarbetet med läkaren och fysioterapeuten gör att hon känner sig trygg. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida