Snabb Warankoll med mobilen

Snabb Warankoll med mobilen
Med hjälp av ett litet program i mobilen för patienterna in sina värden som sedan skickas till sjukhuset. Foto: Jan Alfredsson, Explicit

Ett tiotal patienter i Skellefteå testar ett nytt sätt att rapportera in sina Waran-värden till sjukhuset — via mobilen. I går belönades skaparna bakom mobillösningen med Vitalisstipendiet för sin uppfinning

Patienten tar själv fram sitt så kallade INR–värde från ett blodprov med hjälp av en liten testapparat. Sedan skrivs resultatet in i ett program i mobiltelefonen, en app. Det görs två gånger för att inte något ska bli fel och skickas sedan trådlöst till sjukhusets ordineringssystem.

– Det tar bara några sekunder och patienterna är supernöjda, säger forskningssjuksköterskan Mona Olofsson vid forskningsenheten på Skellefteå lasarett, enligt landstingets hemsida.

När resultatet kommit fram får patienten direkt ett svarsmeddelande om hur mycket Waran som behöver tas.

Uppfinningen vann pris

Det var för några år sedan som forskningsenheten i Skellefteå tillsammans med ett lokalt utvecklingsföretag tog fram en mobil utrustning, checkup. Syftet var att förbättra och förenkla processen vid behandling med antikoagulantia, både för patienten och för vården.

Tio personer som alla arbetar inom Skellefteå kommun har valts ut för att under våren testa mobilappen. Gruppen består av både män och kvinnor med varierande diagnoser som arbetar och tack vare mobilen inte behöver åka ifrån jobbet för att lämna blodprov eller rapportera in värden.

Vitalisstipendiet delas ut varje år till innovatörer inom it i vården.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida