Snitt i sena lindrar smärta

Ett sensnitt strax ovanför knät minskar smärta i höften hos patienter som har fått höftprotes. Det har ortopeden Arkan Sam Sayed-Noor visat i sin avhandling. — Lika lätt som att ta bort en hudknöl på vårdcentralen, säger han om den nya operationsmetoden.

27 februari 2009

En liten andel, 5 till 15 procent, av de 14 000 svenskar som årligen får en höftprotes drabbas av en komplikation i form av smärtor på utsidan av höften kallad trokanterit eller gtp, greater trochanteric pain. För en tiondel av dem finns ingen behandling som fungerar bra. Varken läkemedel, sjukgymnastik eller befintlig kirurgisk behandling ger tillräcklig effekt och många får leva med svåra, kroniska smärtor.

Arkan Sam Sayed-Noors avhandlingsarbete vid Sundsvalls sjukhus och Umeå universitet kan nu komma att ändra på det. Han har visat att ett snillrikt litet ingrepp strax ovanför knäet lindrar plågorna för de allra flesta.

– Tanken är att förlänga den senstruktur som löper från höft till knä på utsidan av låret och därmed lätta på trycket över höftknölen, förklarar han.

Upphovsmannen till ingreppet som Arkan Sam Sayed-Noor utvärderat är hans kollega Eskild Pedersen. Ingreppet går ut på att att kirurgen öppnar huden snett ovanför knäet, på utsidan av låret, och blottar senor och lårmuskulatur. I senan Tractus iliotibalis (som löper från höften till knät) skärs sedan ett z-format snitt så att den kan förlängas. Allt sker i lokalbedövning och patienten går hem samma dag.

Även tidigare operationsmetoder har riktat in sig på att tryckavlasta i Tractus iliobitalis. Luckor har öppnats i senan, den har perforerats och förlängts på olika sätt. Enligt Arkan Sam Sayed-Noor har det stora problemet med dessa tekniker varit att ingreppen skett kring höften och det är ingen bra strategi på en höftprotespatient.

– Dels ökar risken för infektion då ingreppet sker i ett redan opererat område, dels kan den ärrvävnad som bildas ge ny irritation i höftområdet vilket ökar risken för återfall i gtp.

Resultaten som presenteras i avhandlingen omfattar data från 12 patienter, varav 11 fick effekt av knäingreppet. Sedan dess har ett femtiotal personer opererats i Sundsvall med liknande resultat.

Om framtida studier kan bekräfta samma goda effekt ser Arkan Sam Sayed-Noor operationsmetoden som en möjlig ny standardbehandling av svårbehandlad gtp. Fördelarna överväger definitivt, menar han.

– Det är enkelt, billigt och vad vi kunnat se hittills, komplikationsfritt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida