Sommarkrispå faluvis

Hur har personalen på Falu lasarett klarat sommaren, undrade vi och åkte dit. På Vårdfokus.se har vi berättat om personal som gråter, hot om miljonvite och ett nytt journalsystem som sprider huvudvärk bland medarbetarna.

Vi möter sjuksköterskan Maria Kähler under hennes första dag på jobbet efter fem veckors semester. Arbetspassets första timmar tillbringar hon i akutmottagningens triagerum. Den röda lampan lyser illavarslande ovanför dörren till mottagningsrummet; 1, 2, 3, 4… Väntrummet utanför fylls på i en allt snabbare takt. ??

— Man sneglar på den där lampan och tänker, skönt, bara en patient kvar. Efter några minuter tittar man upp igen och så har siffran ändrats från en etta till en sjua, säger hon samtidigt som hon gör i ordning rummet till nästa patient.?

Maria tar det med ro, att det är hennes första dag efter en ledighet märks inte. Själv säger hon att hon känner sig ringrostig. Under det senaste året har akutmottagningen varit en stor byggarbetsplats. Efter att hon i morse körde de 4,5 milen från hemmet i Säter och in till Falun, hittade hon knappt fram i allt byggkaos. ?

Normalt tar akutmottagningen emot mellan 150 och 180 patienter per dygn, men i dag är trycket lägre än vanligt och de första timmarna i triagen blir relativt lugna. ??

Strax efter klockan nio ökar dock tempot. Journalsystemet Take care har klappat ihop och det går varken att boka tider eller skriva in nya uppgifter i programmet. I takt med att personalen går över till att skriva på papper tilltar också springet i korridorerna markant. ?

Det är tredje gången på kort tid som Take care ligger nere, berättar Maria Kähler, medan hon skriver en patients personuppgifter på ett löst blad.?

— Allting tar längre tid. Vi kan inte få ut labbetiketter eller se kompletta läkemedelslistor. Dessutom skapar det mycket merarbete eftersom uppgifterna måste efterregistreras, säger hon och suckar.?

Trots dagens datastrul vittnar flera sjuksköterskor och undersköterskor om att den första delen av semestern faktiskt gått bättre än väntat. En kombination av lågt söktryck, mindre turister än vanligt och att stora evenemang har ställts in, som Peace & Lovefestivalen i Borlänge, har gjort situationen hanterbar. ?

— När jag kollade senast hade man inte behövt beordra in någon, säger Maria Kähler, som också är förtroendevald på arbetsplatsen.?

Enligt henne beror det relativa lugnet på att personalen ställer upp för varandra, tar extrapass och flyttar på semestrar. En förutsättning var att arbetsgivaren också lade upp en rejäl slant till förflyttningsbonusar och extrapassersättningar.??

Inför sommaren var läget oroan­de. Efter en extremt tuff vår, med 6:6a-anmälningar och uppsägningar av det lokala arbetstidsavtalet, där arbetsgivaren ville gå från 35-timmars rotationsscheman till 38,25 timmar, toppades situationen med att ett stort antal medarbetare sa upp sig. Från mars i år har akutmottagningen förlorat hela 16 sjuksköterskor, varav ungefär hälften är fasta tjänster. ?

Personaltappet har bland annat gjort att man tvingats stänga akutvårdsavdelningen i ett par veckor under sommaren.?

— Vi började tidigt med rekryteringen och allt såg okej ut tills vikarierna började säga upp sig. Några var bara här någon vecka och började sedan i kommunen eller på jobb i Norge. Kommunen gick ut och erbjöd 25 000 i månaden i ingångslön. Med löneläget här kan vi inte konkurrera. Vi stod med stora luckor i schemat inför sommaren, säger Maria Kähler. ??

I höst väntar stora förändringar för personalgruppen på akuten. Under september flyttar mottagningen in i den nybyggda delen av lasarettet och utökar därmed sin patientkapacitet från 28 000 till 70 000. Samtidigt avgörs striden om arbetstidsavtalet. Efter påtryckningar från Vårdförbundet i Dalarna tvingades arbetsgivaren att genomföra en risk- och konsekvens­analys, något som sköt fram det slut­giltiga beslutet. ?

— Ombyggnationen, alla uppsägningarna, striden om arbetstidsavtalet. Det har hela tiden varit störningar som har påverkat vår arbetsmiljö. Nu behöver vi må bra ett tag, säger Maria.?

Periodvis har trycket varit hårt under sommaren, som när de fick in två allvarliga trafikolyckor samtidigt. ?

— Både ortopeden och medicin fick fullt och på kirurgen skulle vi behövt vara tre till. Vid ett annat tillfälle hade vi en incident med ett dåligt barn, samtidigt som en annan patient hade kraftiga kramper. Vi sådana tillfällen skulle man behöva dela på sig, säger undersköterskan Mona Söderkvist, som har arbetat på Falu lasarett i 37 år. ??

Men Maria har lärt sig hur hon ska hantera slitiga arbetsdagar. Under bilfärden hem brukar hon skruva upp radion till max och sjunga ur sig all stress och oro. På så sätt kan hon gå från jobbet och in i familjelivet utan att det går ut över barn och man.?

— I bilen sjunker axlarna ner, andningen går tillbaka till normalläge. Det är guld värt, säger hon.

Hur tuff blev sommaren?

Från många håll i landet larmas det om att sommaren 2013
har varit ovanligt svår och att vikarier har nobbat arbetsgivare med lägre löneläge. Vårdförbundet frågade sina 21 lokala avdelningarna och 90 procent bedömde att en stor försämring av patientsäkerheten väntade denna sommar.

Vårdförbundets sommarrapport:
http://korta.nu/prc2w

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida