sommaren 2016

Sommarscheman sprack första veckan

Sommarscheman sprack första veckan
Med ännu färre vårdplatser än normalt under sommaren riskerar många patienter att få vård i korridorer. Arkivbild: Colourbox

Många sjukhus har färre vårdplatser öppna den här sommaren jämfört med förra året — men det har redan lett till överbeläggningar och sängar i korridorerna.

På hjärtavdelningen och medicinska akutvårdsavdelningen vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås tvingas man nu vårda patienter i korridorerna, rapporterar Borås Tidning.

Från den här veckan är det färre vårdplatser och neddragen bemanning – men fortfarande ett högt inflöde av patienter. Sjukhusdirektören Thomas Wallén beskriver situationen som exceptionell.

– Självklart är det beklagligt och inte bra för patientintegriteten. Vi ska inte ha patienter som vårdas i korridoren. Men just nu har vi hamnat i en svår överbeläggningssituation, säger han till Borås tidning.

Överbeläggningar i Umeå

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå gäller sommarschema med färre antal vårdplatser från och med den här veckan. Men redan första dagen sprack planeringen och två avdelningar har fått öppna så kallade överbeläggningsplatser. Eftersom bemanningen inte är anpassad för det anser Vårdförbundet att det går ut över personalens hälsa.

– Personalen är stressad och slutkörd redan innan sommaren. Vi vet att många känner att de inte hinner ta ut sina raster och jobbar dubbelpass, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten, till SVT Nyheter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida