Sondsår försvann med ny metod för fixering

Patienter som vårdats med nasogastrisk sond får ofta dras med livslånga och irriterande sår i näsan. Tack vare en ny enkel fixeringsmetod slipper intensivvårdspatienterna på Universitetssjukhuset i Malmö att drabbas av dessa sår.

3 september 2001

Metoden har utvecklats av sjuksköterska Per Bengtsson och undersköterska Britt Lindström vid intensivvårdsenheten.

Den har under en treårsperiod utvärderats på 75 slumpmässigt utvalda patienter (25 per år). Resultat: inte ett enda sår.

? Det är överväldigande. När de började med sitt kvalitetsarbete för 3,5 år sedan upptäckte de att så gott som samtliga intensivvårdspatienter med sond utvecklade sår i näsan, säger specialistsjuksköterskan Sue Harden, som leder ett projekt i kompetensutveckling på enheten.

Litet intresse
Det primära var då som nu att få patienterna att överleva, varför ingen ägnade något större intresse åt såren. Men för de patienter som kom hem till sin vardagsmiljö igen kunde såren vara nog så besvärliga. Det kunde räcka med en enkel förkylning så gick såret upp igen.

Metoden är utvärderad på sederade intensivvårdspatienter.

Om den även fungerar på patienter som inte är sängliggande är inte undersökt.

Belönad metod
Sue Harden har skrivit en artikel om den nya fixeringsmetoden. I en tävling om bästa intensivvårdsrutin i British journal of nursing hamnade den i våras på andra plats.

Metoden kommer även att finnas med i en kommande nätupplaga av en nationell handbok med riktlinjer för basal omvårdnad (ska ersätta Svensk sjuksköterskeförenings och före detta Spris metodbok).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida