Spararna drog nitlott hos Salus Ansvar

Att ha en individuell pensionsförsäkring hos Salus Ansvar har enligt företagets vd hittills varit en dålig affär. Drygt 400 medlemmar i Vårdförbundet har en sådan.

23 september 2005

Nu erbjuds de att flytta sina försäkringar till SEB Trygg Liv och Salus Ansvars vd Carl-Viggo Östlund hoppas att möjligheterna till en bra avkastning ska öka betydligt.

Det var i går, torsdag, som Salus Ansvar meddelade att de kommer att erbjuda sina 50 000 pensionssparare att flytta. Av Vårdförbundets medlemmar är det 439 personer som berörs.

Starkt och välrenommerat

Bakgrunden är att Salus Ansvars livförsäkringsbolag varit hårt ekonomiskt pressat sedan den stora börsnedgången i början av  2000-talet.

– Vi har haft stora problem med att ta risker för att få bättre avkastning. Hittills har därför utvecklingen på pensionsförsäkringarna varit dålig. SEB Trygg Liv är ett stort, starkt och välrenommerat bolag som har betydligt bättre möjligheter att ge en bra avkastning, säger Carl-Viggo Östlund.

Sett i backspegeln kan man fråga sig om inte bolaget borde ha erbjudit sina pensionssparare denna möjlighet tidigare.

Klokt beslut

– Vi har sökt lösningar under en längre tid. Men det har inte varit helt lätt att hitta lösningar som långsiktigt är bra för spararna. Marknaden har varit väldigt pressad, inte bara för oss utan det är ganska många av de mindre livförsäkringsbolagen som har haft problem.

Vårdförbundet har ett samarbetsavtal med Salus Ansvar om att erbjuda deras försäkringar till medlemmarna. Försäkringarna tecknas dock individuellt.

– Jag tycker att det är ett klokt beslut av Salus Ansvar att göra så här när de ser att de inte kan garantera det de har lovat, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Övriga försäkringar inom Salus Ansvar, exempelvis grupplivs-, olycksfalls- och hemförsäkringar berörs inte.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida