debatt   |  Vårdorganisation 1 mars

Carina Flink: Sparka alla administratörer

Sparka alla administratörer
Pensionerade sjuksköterskan Carina Flink har idéer kring hur vården skulle kunna organiseras. Foto: Privat och Getty Images.
Detta är en debattartikel. Åsikterna står skribenten för.

Vårdpersonal flyr inte i första hand på grund av att lönen är dålig. De flyr för att arbetsförhållandena är rent människofientliga. Jag är ingen organisatör men har ändå idéer kring hur vi skulle kunna göra istället, skriver Carina Flink, pensionerad sjuksköterska.

Redan för ca 20 år sen upptäckte jag förändringar inom vården som jag inte tyckte om och inte förstod. Idag har jag skaffat mig en hel del information om vad det är som faktiskt händer och varför.

I dag styrs offentliga sektorn som ett vinstdrivande företag och våra verksamhetsplaner är utformade efter det. Alla begriper att detta inte kan ge de resultat som vi önskar.  Rutiner, som vi i kärnverksamheten förväntas att slaviskt följa, är utarbetade av personer som vill att vi uppnår de mål som är identifierade i verksamhetsplanen. Mål som inte har något som helst med kärnverksamheten att göra. All personal som är anställda enbart för att se till att rutiner utarbetas, omarbetas, försvaras, legitimeras, följs och kontrolleras, kostar en väldig massa pengar. 

För varje chef anställs en väldig massa assistenter av olika slag som enbart är där för att hålla chefen under armarna och ingen av dessa personer har något ansvar… inte ens chefen. Vad är det här för cirkus och hur har vi kunnat låta detta ske? Vi har ju helt tappat rim och reson. 

Vad har vi egentligen alla dessa instanser som facket, Ivo och Arbetsmiljöverket till? Det är ju inte så att det här kaoset går obemärkt förbi. Men inte ens media är intresserade av det här. 

Vårdpersonal flyr inte i första hand på grund av att lönen är dålig. De flyr för att arbetsförhållandena är rent människofientliga. Det här vet de flesta. Politiker har uppmärksammat det. Regeringen har låtit en delegation upprättas för att nysta i detta. Kanske var det bara ett spel för gallerierna för det ledde inte heller någon vart trots att de höll på i tre år. 

Det är som att ropa i en öken. Alla nickar i samförstånd men inget görs. 

Jag läste Jonna Bornemarks böcker ” De omätbaras renässans” och ”Horisonten finns alltid kvar”. Jag är säker på att de flesta politiker och andra inflytesrika personer läst dem också. Två väldigt informativa böcker som ger en väldigt bra förklaring till varför vår styrmodell inte fungerar.

Ska vi fortsätta blunda och köra på trots alla sprickor både i grund och fasad? Fortsätta förfasas utan att agera? Finns det överhuvudtaget någon som kan ställas till ansvar för det här? Någon som har en plattform och som lyssnar och är beredd att agera? 

Vi som arbetar i kärnverksamheten skriker oss blå. Vi har gjort det i flera år nu. Vänt oss till facket, till Ivo, till Arbetsmiljöverket, till våra politiker, till media… Det är som att ropa i en öken. Alla nickar i samförstånd men inget görs. 

Jag är ingen organisatör men har ändå idéer kring hur vi skulle kunna göra istället: Börja med att skriva om alla verksamhetsplaner. De är offentliga så offentligheten ska vara med och utforma målen. Sparka sedan samtlig administrativ personal utom löneassistenterna och återanställ läkarsekreterarna. Tillsätt en chef som kan, vill och har skyldighet att ta ansvar. PM och rutiner utarbetas av personer som är experter inom kärnverksamheten. Undersköterskor utbildas så att de har legitimitet att utföra de arbetsuppgifter de är anställda för att utföra utan att behöva delegeras.  Vårdpersonal som inte har undersköterskeutbildning frigörs från att utföra arbetsuppgifter som kräver utbildning. 

//Carina Flink, pensionerad sjuksköterska

Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.

Tänk på att:

  • Skriv kort och kärnfullt.
  • Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
  • Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
  • Skicka gärna med ett foto på dig.
  • Mejla texten till debatt@vardfokus.se.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida