Sparprogram leder till deltidsjobb

155 vårdplatser ska bort i Norrbotten. Inga fast anställda sjuksköterskor sägs upp, men många får lämna jobbet på sin vårdavdelning och placeras i en ?bemanningsenhet?, ett slags vikariepool. Andra tvingas mer eller mindre att gå ner på deltid.

2 april 2004

Norrbottens läns landsting ska spara. Totalt försvinner 155 vårdplatser på länets sjukhus, många av dem på storsjukhuset i Sunderbyn mellan Luleå och Boden.

Förändringen innebär också minskad sjuksköterskebemanning på de flesta vårdavdelningar. Landstinget har stoppat inhyrning från bemanningsföretag och nyanställning av vikarier. Ändå blir det sjuksköterskor över, som inte får bli kvar på den avdelning de arbetat på. Hittills har 49 sjuksköterskor på Sunderby sjukhus placerats i ?bemanningsenheten?, ett slags vikariepool.

? Men det finns också de som känt sig tvingade att gå ner på deltid för att få stanna på sin specialitet, berättar Britta Edström, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

?Försämrad kvalitet?

Riktigt hur många de är och vad de 49 sjuksköterskorna i poolen ska arbeta med framöver är inte klart ännu. Britta Edström ska träffa sjukhusets personalansvariga i nästa vecka för att reda ut den saken.

? Vi är kritiska mot att sjukhuset inte behåller fler sjuksköterskor. Vi tycker att det är att försämra kvaliteten på vården. Nu gör man förändringar i vårdavdelningarnas strukturer som inte är bra, säger Britta Edström.

Från sjukhusledningen trodde man att bemanningspoolen skulle kunna lösa sommarproblemen. Men det verkar som om de allra flesta redan är inbokade på olika avdelningar. I sommar behövs det alltså åter vikarier. Bland annat tänker man sig från sjukhusledningen att rekrytera dem bland de studenter som blir färdiga med sin sjuksköterskeutbildning till sommaren.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida