Specialistsjuksköterskors jobb är hotade

Ett antal specialistsjuksköterskor i Blekinge riskerar att förlora sina arbetsuppgifter på grund av indragna statliga bidrag.

7 oktober 2002

Sedan några år har det funnits specialistsjuksköterskor inom bland annat bröstcancer, urologi och stroke, med uppgift att vara en sorts kontaktperson direkt med patienterna. En av dem är bröstsjuksköterskan Linda Vau.

? Tillgängligheten har blivit mycket större, bland annat har köerna minskat. Vi har också blivit specialister inom vårt område och tagit över en del uppgifter som annars utförs av läkare, säger hon.

Till Linda Vau kommer framför allt patienter med bröstcancer.

? Jag har varit med redan vid diagnosen, haft kontakter med patienten både före och efter operationen, tagit emot besök på min mottagning och genomfört kontroller, berättar hon.

Statliga anslag dras in
Men nu är specialistsjuksköterskornas tjänster hotade. Hittills har arbetet skett i projektform och finansierats med statliga anslag. Från och med nästa år får landstinget inte längre statliga medel och risken är stor att projekten upphör.

? Det vore synd, för de gör ett mycket bra arbete, säger Karin Berglund, Vårdförbundets ordförande i Blekinge.

? Om de försvinner kommer det att bli ett merarbete för läkarna. De skulle få ta över arbetsuppgifter som sjuksköterskorna gör i dag och som det inte behövs läkare till, säger Bengt Jernby, ordförande i Läkarföreningen i Blekinge.

Personalchefen Kerstin Martinsson bekräftar att risken finns att tjänsterna kommer att försvinna.

? Vi har ekonomiska problem inom landstinget och vet inte hur vi ska finansiera deras verksamhet. Men vi ska göra vad vi kan för att behålla specialistsjuksköterskorna, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida