Språkprov får stark kritik
I en ny utvärdering får Socialstyrelsens språkprov för utländsk vårdpersonal omfattande kritik. Utredaren menar att provet är omodernt.
? Ja, hela provet känns lite föråldrat. Det är från 1965 och det har hänt oerhört mycket inom språkforskningen sedan dess, säger rapportförfattaren Thomas Wrigstad på centrum för tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet.
Kopplingen mellan verklighetens vård och provets hörförståelsedel beskrivs som »så låg att man kan ifrågasätta möjligheten till att generalisera från testresultat till verklig språkanvändning«. Det är dessutom långt ifrån säkert att provet är lika svårt från gång till gång.
? I dag skulle testkonstruktören vara tvungen att noggrant kontrollera och visa att provet är lika svårt varje gång. Det verkar inte ha blivit gjort här, säger Thomas Wrigstad, som författat rapporten på uppdrag av Socialstyrelsen.
Urban Göransson är ansvarig för Socialstyrelsens översyn av språkproven för utländsk vårdpersonal.
? Vi måste ju ta till oss det här. Utredaren är inte helt nöjd med något moment. Men det finns också positiva delar. Provet beskrivs som seriöst och administrationen fungerar bra.
Urban Göransson håller med om att Socialstyrelsen bör tänka över vad man vill med provet.
Men några större förändringar kommer inte att ske det närmaste halvåret. Regeringen förväntas nämligen ge myndigheten uppdraget att se över hela utbildningen.