Ständig natt ger 60 000 på sommarjobb i Norge

60 000 i månaden ? det kan en sjuksköterska tjäna i Norge i sommar. Men då får hon ligga i.

Rekryteringsfirman Achima lockar svenska sjuksköterskor till Norge med löften om höga löner. Men som motprestation måste sjuksköterskan arbeta hårt. För att nå upp till de utlovade drygt 60 000 kronor i månadslön måste hon vara specialistsjuksköterska, arbeta i princip ständig natt och minst varannan helg. I beloppet är också inräknat en särskild sommarpremie (cirka 5 500 kronor) samt semesterersättningen. Grundlönen är 37 000 kronor.

Vad tjänar då en norsk sjuksköterska annars? Enligt Norsk Sykepleierforbunds, NSF, lönetariffer är minimilönen för en specialistutbildad sjuksköterska efter minst 10 års arbete 29 000 kronor (plus olika tillägg på dryga tusenlappen). Privatanställda sjuksköterskor tjänar mer; enligt NSFs statsistik tjänade de i genomsnitt 38 500 kronor år 2003 (inklusive olika lönetillägg).

Inget avtal

Anne Lise Wien på NSFs förhandlingsavdelning berättar att förbundet inte har något avtal med Achima. Det har förbundet faktiskt inte med någon rekryteringsfirma i Norge, tidigare hade man som mest avtal med nio firmor.

? Achima bedriver en annonskampanj här i Norge att de kan erbjuda 15 000 kronor mer om året än vad de statliga sjukhusen erbjuder. Men det kan de göra på grund av att de har sämre villkor. Bland annat är de inte med i det offentliga pensionssparandet och erbjuder inte heller full sjuklön.

Fotnot: Lönebeloppen är omräknade till svenska kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida