Starka protester mot att rökning är tillåtet under fotbolls-VM

I dag på WHO:s tobaksfria dag går världens sjuksköterskor, tandläkare, läkare och apotekare med i den världsomspännande kampanjen för ett tobaksfritt fotbolls-VM 2006.

För fyra år sedan kom världshälsoorganisationen WHO och den internationella fotbollsfederationen Fifa överens om att fotbolls-VM är ett evennemang som ska vara rökfritt. Inför årets VM i Tyskland var tongångarna dock annorlunda. För att stå fast vid åtagandet startade därför nätverket Global Smokefree Partnership en världsomspännande kampanj för att få Fifa att bekräfta överenskommelsen.

– Tyskland är ett u-land när det gäller tobaksfritt arbete och tydligen har motkrafterna lyckats få Fifa att frånga den överenskommelse man gjorde med WHO. Våra kolleger i Tyskland har försökt mobilisera allmänheten, men tydligen har de inte kunnat rubba de starka krafter det handlar om. Det är helt enkelt pengarna som styr. Fifa låter till exempel producenter av cigarettändare använda VM-logan på tändarna, säger Göran Boethius, kanslichef för yrkesföreningar mot tobak i Sverige och ordförande i läkare mot tobak.

Kontakter med organisationsordföranden

I vintras kontaktade han Lennart Johansson – president i Europeiska fotbollförbundet, ledamot i Fifas styrelse, hedersordförande i svenska fotbollförbundet och ordförande i organisationskommittén för fotbolls-VM i Tyskland – för att diskutera ett fortsatt tobaksfritt VM.

– Han lyssnade, förstod och försökte agera, men uppenbarligen har det inte räckt. Återigen ett tecken på hur starka motkrafterna är. Men det är extra tråkigt eftersom Tyskland är en av de stater som nyligen ratificerade WHO:s tobakskonvention. Det är den första på hälsoområdet som täcker alla delar av det tobaksförebyggande arbetet, från lagstiftning över rökfria miljöer och till rökavvänjning, säger Göran Boethius.

Stöd från skolsköterskor

Han får stöd av Riksföreningen för skolsköterskor som arbetar hårt för att få skolungdomar att inte börja röka.

– Självklart är ett rökfritt VM positivt om det innebär att ingen får röka på arenor och åskådarläktare, att krogarna är rökfria och att inte tobaksindustrin kan köpa sig reklamutrymme. Då vinner det tobaksfria alternativet verkligen terräng och ungdomar behöver tobaksfria förebilder, säger ordföranden Gunilla Fagerholt.

Mer än 250 organisationer i över 60 länder är med i kampanjen, däribland alla medlemmar i svenskt nätverk för tobaksprevention.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida