STOCKHOLM: Vite gav medlemmarna bussresa

Solen har knappt hunnit upp över skogskanten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge när bussen rullar i väg: mot outlet-försäljningarna i Hälleforsnäs och Vingåker. ??

29 oktober 2009

Marika Olsson, vice ordförande i sektion Karolinska Huddinge, hälsar deltagarna välkomna.?

– Det är arbetsgivaren som bekostar den här utflykten, säger hon, nästan lite urskuldande.??

Pengarna kommer från det vite som arbetsgivaren måste betala för att ha utnyttjat otillåten övertid.?

Men visst har det kommit kritik: en dagsutflykt med buss till två outlet-försäljningar är väl inte »riktig« facklig verksamhet.?

Sektionens ordförande Marianne Koch tar kritiken med ro:?

– Jag tycker att det här är en bra form för att träffa de medlemmar som inte är med i vår andra verksamhet. Det finns olika sätt att fylla varumärket Vårdförbundet med innehåll.??

Nu är inte bussresan fri från fackliga diskussioner. Under färden får alla också dela säte med någon de inte känner. Biomedicinska analytikern Lillian Jacobsson och iva-sjuksköterskan Anna Kekkonen har förts samman och Lillian tycker att hon fått ut en hel del av diskussionerna med kollegan.?

– Till exempel att de har bra lönekriterier på iva, säger Lillian Jacobsson. Dem ska vi ta upp med våra chefer, våra är ganska ytliga.??

Hennes kolleger (fast på andra labb) Marianne Beckman och Mari Jacobsson tycker att arbetstiderna och ob-ersättningarna är fackets viktigaste uppgift. Och lönerna förstås.?

I utvärderingen får resan högsta betyg. Efter ett par timmar är bussen framme i Hälleforsnäs. Det rullande medlemsmötet är slut. Nu väntar kläderna på Lager 157… ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida