Stolt & positivt

Stolt & positivt
Johanna Bjerkert och Andréa Berg är inte bara sjuksköterskor, de är också systrar och har en pod tillsammans. Foto: Johanna Bjerkert

Podd. Som sjuksköterska kan man arbeta med unga eller gamla, friska eller sjuka och allt däremellan. Om det berättar Johanna och Andrea i Sjuksköterskesnack.

6 mars 2018

Vad pratar ni om i podden?

— Vi intervjuar sjuksköterskor med olika inriktningar och specialistutbildningar om deras arbetsuppgifter och erfarenheter. Syftet är att inspirera och visa bredden av sjuksköterskans arbetsområde. Vi har till exempel pratat med en ögonsjuksköterska, en ambulanssjuksköterska och en sjuksköterska på oljeplattform.

— Sedan starten i höstas har vi gjort totalt 15 entimmesavsnitt och fler är på gång. Det lär bli några hundra avsnitt om vi ska hinna beta av allt som en sjuksköterska kan arbeta med, det är en otrolig bredd.

Vilka vill ni ska lyssna?

— De som funderar på att bli sjuksköterskor, studenter på sjuksköterskeprogrammet eller sjuksköterskor som kanske vill byta inriktning och behöver få tips och inspiration.

Hur kom ni på idén att göra en podd?

— Vi hade länge pratat om att göra något tillsammans i vår yrkesroll. I höstas kläckte vi idén om en egen podd som skulle handla om allt en sjuksköterska kan arbeta med. Det är ett fantastiskt yrke med enorma möjligheter som vi är väldigt stolta över och vi vill lyfta fram de positiva sidorna med jobbet.

Finns det något som är dåligt med att vara sjuksköterska?

— Jo, självklart finns det baksidor, som med alla jobb. Dåliga arbetstider, låg lön och stress är någ­ra exempel som ofta kommer fram i medierna. Vi har valt att inte fokusera på dem, utan vill lyfta fram de positiva sidorna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida