Stopp för privatisering av laboratorier i Halland

Förslaget om en privatisering av medicinsk service i Halland har dragits tillbaka. Protesterna blev för starka.

3 september 2001

De borgerliga partierna med majoritet i landstinget hade en tydlig plan. Kem lab och transfusionsmedicin skulle privatiseras så snart som möjligt, bland annat för att spara pengar.

Förslaget möttes dock av starka protester, bland annat från personalen och från Vårdförbundets lokala avdelning.

– Det var inte privatiseringen som sådan utan konsekvenserna vi vände oss emot, förklarar Monika Hansson, Vårdförbundets ordförande i Halland.

Det personalen och Vårdförbundet framför allt pekade på var tre punkter: att laboratorierna är en integrerad del av hela sjukhusverksamheten och att möjligheten till samverkan och samarbete riskeras om en del bryts ut, att det knappast var någon reell konkurrensutsättning eftersom det bara fanns en enda tänkbar entreprenör, Capio (före detta Bure), samt att det är tveksamt om det kan bli någon besparing. En delikat fråga var dessutom misstankarna om jäv: en av de drivande i frågan, landstingsstyrelsens ordförande, är gift med en av cheferna på Capio.

Protesterna – liksom en utredning som konstaterade att besparingar kan göras utan privatisering – gav resultat. Alla borgerliga partier utom moderaterna hoppade av förslaget. När moderaterna insåg att de genom att vidhålla idén riskerade att spräcka landstingsmajoriteten, gav även de upp tankarna på privatisering.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida