Stor oro för att inte kunna semestra med familjen

Oron är stor på Danderyds sjukhus i Stockholm sedan arbetsgivaren bestämt sig för att förlänga semesterperioden från mitten av maj till andra halvan av september. Kommer vi att kunna semestra med våra familjer, undrar många.

1 februari 2005

Strax före julhelgen kallades samtliga fackliga organisationer till ett möte med arbetsgivaren. Vid mötet begärde arbetsgivare en förhandling om att förlänga semesterperioden nu i sommar. Motivet var att det finns enheter som inte klarar av verksamheten på annat sätt.

? Alla de stora förbunden sa nej direkt, berättar Ann-Sofi Björkman, Vårdförbundets orförande på Danderyds sjukhus.

Inget nytt problem

Hon säger att det problem som arbetsgivaren förde fram inte är något nytt.

? Det har varit likadant tidigare år, men då har man plockat ut de enheterna och löst problemet där, säger Ann-Sofi Björkman.

Någon förhandling blev det inte och då valde arbetsgivaren att i stället gå ut med ett ensidigt direktiv till alla chefer om att semesterperioden kommer att förlängas från den 16 maj till den 18 september.

”Vi har blivit nerringda”

Beslutet har skapat stor oro.

? Vi har blivit nerringda av medlemmar som är oroliga över att de inte ska kunna ha semester med familjen. De flesta har män som har sin semester under juni-augusti och barnens skollov börjar ju i juni och slutar i augusti, säger Ann-Sofi Björkman.

Lennart Nilsson är förhandlingschef på Danderyds sjukhus. Han säger att de vill ha en enhetlig regel för hela sjukhuset. Något svar på frågan om man inte skulle kunna lösa det som tidigare år utan direktiv ger han inte.

? Men, säger han, jag tror det här bara kommer att beröra ett fåtal enheter. De flesta kommer precis som tidigare år att få sin semester under tiden juni till augusti. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida