Stor risk att antalet diabetesbarn ökar de närmaste åren

Diabetesförbundet och Tandläkarförbundet uppmanar i dag i ett öppet brev skolministern att stoppa den befarade diabetesepidemin och rädda barnen från en sjuk framtid.

Förbunden förutspår att konsekvenserna av dåliga kostvanor och brist på motion kommer  att märkas i ett markant ökat antal barn med typ 2-diabetes redan om 10-15 år. Risken finns att det blir samma negativa utveckling som i USA de senaste åren och därför kräver de att skolan satsar rejält på barnens hälsa.

En av de åtgärder som förbunden vill att skolminister Jan Björklund ska genomföra är att öka skolpersonalens kunskaper om hur viktigt det är med kost och motion. Dels för att de i sin tur ska kunna lära barnen goda kostvanor, dels för att de ska kunna ge barn med kroniska sjukdomar som diabetes bättre stöd.

Typ 2-diabetes har hittills i första hand drabbat vuxna med övervikt, men många barn med typ 1-diabetes ? så kallad barndiabetes – har också svårt att få den hjälp de behöver i skolan och på dagis eftersom personalens kunskaper är för dåliga.

De två förbunden vill också att skolan blir en läsk- och godisfri zon, att skolor och förskolor tar bort sötade alternativ i kosten och att antalet lektionstimmar i gymnastik och idrott ökar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida