Storbritannien stoppar utländska sjuksköterskor

Sjuksköterskebristen är över. Därför är det inte längre fritt fram för sjuksköterskor från länder utanför eu att ta jobb i Storbritannien.

1 september 2006

Den brittiska regeringen har från den 7 augusti strukit »vanliga« sjuksköterskor från listan över bristyrken, fram tills dess har det varit fritt fram att rekrytera till jobb i Storbritannien.

De alla tiotusentals filippinska, indiska och afrikanska sjuksköterskor som redan nu arbetar i Storbritannien får stanna – så länge de har jobbet kvar. Vad som händer om de blir uppsagda är ännu oklart. Och risken att bli av med jobbet är stor – enligt fackförbundet Unison är mellan 16 000 och 17 000 tjänster i farozonen.

Det finns två skäl till att det inte längre är brist på »vanliga« sjuksköterskor i Storbritannien. Det ena är att allt fler sjuksköterskor utbildas. Många går direkt från examen till arbetslöshet. Det andra skälet är den ekonomiska krisen för den statliga sjukvårdsorganisationen nhs. Den har redan lett till uppsägningar – och fler är att vänta.

Det är fortfarande brist på specialistsjuksköterskor, som alltså finns kvar på listan över bristyrken. Rekryteringsstoppet gäller bara utomeuropeiska sjuksköterskor, inom eu gäller fri rörlighet på arbetsmarknaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida