Storbritannien stoppar utomeuropeiska sjuksköterskor

Sjuksköterskebristen är över. Därför är det inte längre fritt fram för utländska sjuksköterskor att ta jobb i Storbritannien.

25 augusti 2006

Regeringen har från den 7 augusti strukit ?vanliga? sjuksköterskor från listan över bristyrken, sådana som det alltså tills dess varit fritt fram att rekrytera till jobb i Storbritannien.

Alla de tiotusentals filippinska, indiska och afrikanska sjuksköterskor som redan nu arbetar i Storbritannien får dock stanna så länge de har jobbet kvar. Vad som händer om de blir avskedade är ännu oklart. Och risken att bli av med jobbet är stor ? enligt fackförbundet Unison är mellan 16 000 och 17 000 tjänster i farozonen.

Fler utbildas

Det finns två skäl till att det inte längre är brist på ?vanliga? sjuksköterskor i Storbritannien. Det ena är att allt fler sjuksköterskor utbildas. Många går direkt från examen till arbetslöshet. Det andra skälet är den finansiella krisen för den statliga sjukvårdsorganisationen NHS som redan lett till uppsägningar ? och fler är som sagt att vänta.

Men det är fortfarande brist på specialistsjuksköterskor. De får alltså finns kvar på listan över bristyrken. Rekryteringsstoppet gäller dessutom bara utomeuropeiska sjuksköterskor, inom EU gäller fri rörlighet på arbetsmarknaden.

Aggressiv rekrytering

? Storbritanniens rekrytering av sjuksköterskor från utomeuropeiska länder har varit väldigt aggressiv. Men något starkt anställningsskydd finns inte i landet. Därför kan man vara orolig för vad som kommer att hända med den här gruppen sjuksköterskor nu när marknaden är mättad, säger Eva Szutkowska, som handlägger internationella frågor på Vårdförbundet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida