Större ansvar för enskilda i ny smittskyddslag

Den drabbade får större ansvar för att hindra smittspridning enligt den nya lagen, som börjar gälla den 1 juli.

Den som bär på en allmänfarlig sjukdom är skyldig att berätta det för de personer som han eller hon utsätter för smitta. Det är en av förändringarna i den nya smittskyddslagen sfs 2004:168.

Även i fortsättningen är bara läkare skyldiga att anmäla misstänkta eller inträffade sjukdomsfall till smittskyddsläkaren. Vårdförbundet var en av de remissinstanser som ansåg att även medicinskt ansvariga sjuksköterskor och barnmorskor skulle ha anmälningsplikt, men så blev det inte.

Smittskyddslagen ska omfatta alla sjukdomar som kan överföras till eller mellan människor och som kan hota människors hälsa. Integritetskränkande smittskyddsåtgärder gäller dock bara allmänfarliga sjukdomar, dit meticillinresistenta gula stafylokocker, mrsa, nu ska höra.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att bestämmelser om extraordinära smittskyddsåtgärder ska gälla samhällsfarliga sjukdomar. Förslaget innebär att smittskyddsläkaren kan besluta om hälsokontroll och, om det behövs, karantän för personer som kommer till Sverige och misstänks vara smittade av smittkoppor eller svår akut respiratorisk sjukdom, sars. Tillägget föreslås träda i kraft den 1 januari 2005.

Smittskyddslagen i pdf-format finns på http://62.
95.69.3/sfsdoc/04/040168.pdf och lagrådsremissen på http://www.regeringen.se/sb/d/119/a/18568.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida