STREJK

På slaget tolv den 21 april var det dags. Tusentals vårdförbundsmedlemmar gick ut i strejk. Den 5 maj utvidgas den - om det inte finns ett nytt avtal.

30 april 2008

HELSINGBORG:
Pirrigt och förvirrat

På Helsingborgs lasarett var stämningen förväntansfull strax före strejkstarten. Men läget var också stundtals förvirrat. Flera avdelningar fanns med på den lista över arbetsplatser som arbetsgivaren hade fört till den centrala nämnden för samhällsfarlighet (se faktaruta) . Sjuksköterskorna, som redan hade ställt in sig på att byta till sina privata kläder, fick snällt fortsätta att jobba som vanligt.

– Vad ska man säga, jag har aldrig varit så förvirrad som jag är i dag, säger Leila Vrbanjac på kirurgavdelning 33, samtidigt som hon skyndar i väg genom korridoren för att bädda en säng.

Många av patienterna från Helsingborgs lasarett togs om hand av kollegerna på Ängelholms sjukhus. Här var det lugnt på ytan, men i grunden rådde en febril aktivitet.

Från att i vanliga fall ta emot inplanerade patienter fick avdelning 22 ta hand om betydligt sjukare medicinpatienter från Helsingborg.

– Men det är ju för våra kolleger vi gör det här. Samtidigt: Hur mycket ska vi göra, hur mycket ska vi underlätta för arbetsgivaren? Ska man strejka så ska det väl bli lite besvärligt, sade sjuksköterskan Christel Hedström som i normala fall arbetar på en dagvårdsavdelning.

TEXT: Anders Olsson

 

GÖTEBORG:
Inhyrd fick ta akuta fall

Det är fem minuter kvar till strejk på Kungsstens vårdcentral utanför Göteborg. Skyddsvästar och banderoller tas på. Åtta sjuksköterskor går i samlad tropp nedför trappan till bottenvåningen. De två andra fast anställda är på semester.

Men en sjuksköterska finns kvar i huset. Hon är från ett privat bemanningsföretag och har gått in för en av kollegerna som är på semester. Så bokningen gäller enligt en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. Men bemanningssjuksköterskan får bara rycka in i akuta situationer, till exempel hjärtinfarkt.

– Det känns så märkligt, säger någon. Kunde inte hon i solidaritet med oss ha blivit sjuk i dag?

TEXT: Pia Carlsson

 

VÄSTERÅS:
Strejken inleddesmed skyddsarbete

Röntgensjuksköterskorna på pci-enheten på Centrallasarettet i Västerås kunde aldrig gå ut i strejk. De beordrades direkt till skyddsarbete.

Det är inget Inga-Lena Jonsson egentligen är förvånad över. Det är den vardag som sjuksköterskorna på röntgen lever med – svårigheterna att få tag på kompetenta röntgensjuksköterskor gör att inringningar hör till vanligheten.

Egil Henriksen är klinikchef. Han säger att landstingets policy är att be-ordra skyddsarbete.

Varför skickar ni inte patienter till andra röntgenmottagningar?

– Det är svåra fall; inte vem som helst kan ta hand om dem.

I Enköping 17 minuter bort med tåg får en röntgensjuksköterska 3000 kronor mer i månadslön. Varför inte byta jobb och flytta dit?

– En del har redan gjort det. Vi andra lever på hoppet. Än så länge, säger Inga-Lena Jonsson.

TEXT: Kay Nyman

 

STOCKHOLM:
»Vi har stödfrån allmänheten«

När vårdstrejken drog i gång klockan tolv väntade ett stort pressuppbåd på kommenterar från de strejkande akutsjuksköterskorna på Sankt Görans sjukhus. Men den samlade pressen samt norsk, finsk och svensk tv mötte bara förtroendevalda som började sitt pass som strejkvakter. Susanne Björkman, ordförande för Vårdförbundets sektion i centrala Stockholm, var en av dem.

– Vi kommer att stå vakt här till i kväll för att informera allmänheten om att vi är ute i strejk och för att förklara varför.

Hon tror inte att det blir svårt att få allmänhetens förståelse.

– Vi har mycket stöd för den här strejken – både bland medlemmar och bland allmänhet, säger hon.

TEXT: Maria Ejd

 

KARLSTAD:
»Lycka till tjejer« ropar en läkare

Allmänheten hade fått kläm på att vårdcentralen Gripen var uttagen i strejk så färre patienter än vanligt kom till drop in-mottagningen. Men till de biomedicinska analytikerna trodde läkarna att det var fritt fram att skicka sina patienter för provtagning ända fram till klockan tolv.

– Vi ska ju vara ute ur lokalen då men här kommer ett prov från en av våra doktorer, sa Ewa Persson som kom hastande med ett Hb-prov i handen när klockan var tio i, samtidigt som Anna Kärrberg satte en sista sänka.

När de sedan hastade ut genom dörren satte de upp stor vit lapp som förkunnade att det var strejk.

– Lycka till tjejer, ropade en kvinnlig läkare i det annars kusligt öde fyravåningshus där sammanlagt ett 40-tal vårdförbundsmedlemmar hade gått i strejk.

TEXT: Elisabet Forslind

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida