Strejkbrytare håller igång operationerna på Sunderby sjukhus

På operationsavdelningen på Sunderby sjukhus är var fjärde anestsisjuksköterska oorganiserad. Med hjälp av dem håller sjukhuset igång två av de operationssalar som försatts i blockad av Vårdförbundet.

7 maj 2008

– Vi var nära en uppgörelse med arbetsgivaren om att de inte skulle använda sig av de oorganiserade sjuksköterskorna, men i sista stund ångrade de sig och beslutade sig för att hålla fast vid att de som inte är i strejk arbetar, säger Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, Katarina Johansson.

Att arbeta på en arbetsplats som försatts i blockad av Vårdförbundet räknas som strejkbryteri. De strejkvakter som finns utplacerade har dock instruerats om att inte handgripligen hindra någon från att arbeta, utan endast med ord uppmana oorganiserade om att låta bli. Uppenbarligen har detta inte lyckats.

– Till försvar för dem som inte är medlemmar kan man säga att de ansökt om semester och kompledigt för att slippa arbeta under strejken, men det sa arbetsgivaren nej till, säger Katarina Johansson.

Användningen av de båda operationssalarna har begränsats till dagtid mellan kl 7 och 16. Eventuellt skyddsarbete ska utföras av Vårdförbundets medlemmar.

Problem även i Boden

Även i Boden har Vårdförbundet i Norrbotten haft problem med att få arbetsgivaren att följa de spelregler som gäller under en arbetsmarknadskonflikt. Här är det kommunen som satt sig på tvären.

Medan strejken i måndags kunde starta som planerat i Piteå och Luleå kommuner, var det tvärstopp i Boden. Från arbetsgivarnas sida hävdades att patienterna var för sjuka för att flyttas.

– Men de hade inte pratat med de patientansvariga sjuksköterskorna, de som trots allt vet mest om sina patienter, säger Katarina Johansson.

Efter diskussioner mellan Bodens kommun och Vårdförbundet har nu det ena av de två boendena kunnat stängas. Det andra får drivas vidare men med reducerad personal. Det får heller inte ta emot nya patienter.

– Dispensutskottet konstaterar att Bodens kommun inte har gjort vad de kunnat, säger Katarina Johansson.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida