Strider för ingångslönen

Strider för ingångslönen
Lovisa Hermansson tycker att nyexaminerade sjuksköterskor bör få minst 27 000 kronor i ingångslön.

Nu kräver blivande sjuksköterskor ?i Norrbotten 27 000 kronor i månaden som ?ingångslön. HR-direktören tycker att de hellre ?bör se till lönekarriär och utvecklingsmöjligheter.?

6 april 2016

I dag erbjuds nyutexaminerade ?sjuksköterskor vid landstinget i ?Norrbotten en lön på 24 500 kronor ?i månaden. ?

— Den lön vi erbjuds nu är som att skratta oss rakt i ansiktet. Många av oss har arbetat som undersköterskor, men den kunskapen är tydligen inte värd någonting. Någon individuell lönesättning är det definitivt inte tal om, säger Lovisa Hermansson. ?

Hon är en av de cirka 60 sjuksköterskestudenter vid Luleå tekniska universitet som tar sin examen till sommaren. ?

I ett öppet brev till politiker och tjänstemän kräver de minst 27 000 kronor i månaden som ingångslön, annars hotar de att tacka nej till att jobba inom landstinget. I stället kommer de att söka sig till bemanningsföretag, privata arbetsgivare eller kommunerna.

Enligt HR-direktören Ulrika Sundquist i Norrbottens läns landsting pendlar ingångslönerna mellan ?24 500 och 25 500 kronor i månaden beroende på vilken ort det handlar om.

?— Det är svårt för mig att bemöta ett kollektivt krav eftersom vi gör en individuell bedömning. Men generellt sett försöker vi ha fokus på hur vi ska kunna öka utvecklingsmöjligheterna för våra medarbetare och hitta patientnära karriärvägar.?

Som exempel tar hon att landstinget under senare år inrättat utvecklingstjänster och möjligheter för sjuksköterskor att forska.?

— Vi utgår alltid från individens erfarenhet och gör en bedömning i varje enskilt fall hos dem som söker anställning hos oss. Men självklart har vi rekommendationer för lägsta lön för dem som inte har någon erfarenhet.

??Lovisa Hermansson berättar att många av studenterna tidigare har arbetat i vården som undersköterskor. Enligt den mall som HR-avdelningen tagit fram ger varje år som undersköterska i landstinget ett extra påslag på 100 kronor i månaden, undersköterskor som arbetat i kommun får 50 kronor och vårdbiträden 25.?

— I klassen har vi en tjej som arbetat åtta år som undersköterska. När hon slutade låg hon på 24 000 kronor. Trots studierna och det ökade ansvaret har hon bara lyckats höja sin lön med 1 300 kronor. Det är inte okej, säger Lovisa Hermansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida