Studenter och yrkesverksamma i ny manifestation för högre löner

Studenter och yrkesverksamma i ny manifestation för högre löner
Det är inte första gången sjuksköterskestudenterna i Linköping manifesterar för högre ingångslöner. I morgon är det dags igen. Foto: Helena Mirsch.

I morgon manifesterar sjuksköterskestudenter för högre lön och bättre patientsäkerhet. I Stockholm, Lund, Uppsala, Linköping och Göteborg samlas blivande och yrkesverksamma sjuksköterskor för att nå ut med budskapet: "Värdera vår kunskap rätt."

23 april 2013

24K-rörelsen fortsätter kampen för höjda ingångslöner. I Stockholm är det numera 25 000 i månadslön som gäller. Martin Höjman, sjuksköterskestudent vid Röda korsets högskola, är en av talespersonerna för löneupproret.

– Det viktigaste för oss är att arbetsgivaren förstår att vår kunskap är viktig och att de värderar den rätt. Vi har varit ett låglöneyrke för länge och vi vägrar att fortsätta så. Landstingen kan inte gömma sig bakom argumentet ”vi har inte råd” längre.

Ekvationen går inte ihop

Martin Höjman har nåtts av Miljöpartiets siffror som visar att Stockholms läns landsting, samtidigt som sjuksköterskors löner hålls nere, betalar 100 miljoner kronor för att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag. Den ekvationen går inte ihop för honom.

Det är en kortsiktig lösning som dessutom får konsekvenser för patientsäkerheten, anser han.

Kan välja arbetsplats

– Patientsäkerheten försämras när omsättningen på sjuksköterskor är hög och vi frågar oss varför inte sjukhusen vill ha kvar erfaren personal. Vi har inga problem att få jobb och sjuksköterskor kommer att sluta söka sig till akutsjukvården när de kan få flera tusen mer i månadslön på vårdcentralen, inom psykiatrin eller i kommunen.

Med morgondagens manifestation hoppas Martin Höjman samla blivande och yrkesverksamma sjuksköterskor i gemensam kamp. Sällan, säger han, hörs numera: ”Varför ska en nyutexaminerad sjuksköterska tjäna mer än vad jag gör?” Kraven gäller både högre ingångslön och god löneutveckling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida