Studenter: vårdlag med män och kvinnor höjer kompetensen

Vårdlag fungerar bättre med både män och kvinnor, anser lärare och studenter på sjuksköterskeutbildningen. Men männen söker sig till akutvård och teknik, ofta påhejade av kvinnorna, visar en ny doktorsavhandling.

12 februari 2004

Sjuksköterskestudenter och vårdlärare är överens om att omvårdnadskompetensen ökar med både män och kvinnor i vårdlagen. Det framgår av sjuksköterskan och vårdläraren Ingrid Jorfeldts doktorsavhandling Att utbilda sig till sjuksköterska.

Män är bättre på att sätta gränser och kvinnor blir ibland oprofessionella eftersom de får en alltför nära relation med patienten, tycker de manliga studenter som Ingrid Jorfeldt intervjuade. De anser också att de har lättare för att ta konflikter än vad kvinnor har.

Låg status är förklaringen

Men trots att manliga studenter tycker att det behövs fler män i den patientnära vården, söker de sig ofta ifrån denna typ av vård. I stället inriktar de sig på till exempel teknik och akutsjukvård.

 – En förklaring kan vara att patientnära vård inte har lika hög status som till exempel akutsjukvården. Det är oftast kvinnorna själva som lyfter upp männen och uppmuntrar dem till att söka sig bort från områden med nära omvårdnadshandlingar, säger Ingrid Jorfeldt.

Avhandlingen bygger på två empiriska studier vid nio vårdhögskolor. Enkäter skickades ut till 16 lärare och 16 studenter jämt fördelat på kvinnor och män. 29 svar kom in. Ingrid Jorfeldt intervjuade också 20 sjuksköterskestudenter och vårdlärare. Alla tillfrågade ställde upp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida