Studenterfår inflytande i Vårdförbundet

Studenterfår inflytande i Vårdförbundet
Att bli medlem kommer att kosta 150 kronor för hela studietiden. Foto: Mostphotos

För första gången på 20 år får vårdstudenter en egen organisation — Vårdförbundet Student.??

Från och med nästa sommar kan studenter påverka genom att gå med i den nya organisationen Vårdförbundet Student. Det står klart efter att förbundsstyrelsen beslutade om frågan vid ett möte på Gotland tidigare i sommar. ??

Målet är att organisera studentrepresentanter på alla högskolor i Sverige. En interimsstyrelse håller nu på att utses och till hösten påbörjas medlemsrekryteringen.?

— Tanken är att studenterna på några års sikt själva ska driva organisationen. Jag hoppas att den ska sprida en positiv bild av Vårdförbundet och att studenter inser att man redan tidigt i karriären kan engagera sig i yrket, säger studenthandläggaren Erik Westberg??

Men det dröjer till juni 2014, efter förbundets kongress, innan organisationen håller sitt första årsmöte. Mycket ska göras fram till dess så ytterligare en studenthandläggare ska anställas. Totalt avsätts 800 000 kronor för att bygga studentorganisationen.?

Enligt rådande förslag ska den blivande ordföranden tilldelas en plats i Vårdförbundets förbundsstyrelse. Exakt vilket inflytande denne kommer att ha är dock oklart. Medlemsavgiften är satt till 150 kronor för hela studietiden.??

Inspirationen har hämtats från de norska och danska studentrörelserna, men också från Akademikerförbundet SSR, Medicine studerandes förbund och från löneupproret Inte under 24 000.?

— I Norge har de en otrolig stämning på sina möten. I Sverige är studenterna också engagerade men då främst i Inte under 24 000 där fokus ligger på lön. Vår förhoppning är att vi, precis som i Norge, ska börja se till professionen, säger Erik Westberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida