Studenternas räkneuppgift: fem nakna kvinnor

Studenternas räkneuppgift: fem nakna kvinnor
Hur jämlika och jämställda är exemplen i dina studieböcker? Arkivbild: Colourbox

En norsk utbildning för biomedicinska analytiker har dragit tillbaka ett häfte med sexistiska och rasistiska räkneuppgifter, som använts av studenter i 17 år.

Det är studenter på en utbildning för biomedicinska analytiker i Trondheim som reagerat på en både sexistisk och rasistisk räkneuppgift i ett studiehäfte som ingått i utbildningen i 17 år.

Uppgiften går ut på att studenterna ska räkna och gruppera ”fem nyinfångade slavkvinnor” som säljs på en slavmarknad, skriver den norska tidningen Adressa. Till uppgiften finns en tecknad bild på fem mörkhyade kvinnor med nakna bröst och kedjor runt halsen.

Kompendiet har sammanställts av en före detta lärare på skolan. Ända fram tills nu har ingen reagerat. Men högskolans rektor Helge Klungland har nu dragit tillbaka kompendiet och beklagar att den osmakliga räkneuppgiften använts i utbildningen.

– Det här är inga värderingar som vi står för och det är djupt olyckligt att det funnits med i ett exempel. Vi lägger oss platt, säger han till norska tidningen Aressa.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida