Styrketräning bra för äldre

Promenader är bra, men styrketräning är det enda som håller tillbaka muskelförtvining hos äldre. ???

1 maj 2009

Nyttan av att bygga upp musklerna med styrketräning har länge varit känd. I sin avhandling har Alexander Cristea vid Uppsala universitet undersökt de bakomliggande orsakerna på cellnivå. I sitt arbete vid institutionen för neurovetenskap ville han veta varför människor blir svagare när de blir äldre och vad effekterna av fysisk aktivitet är på sarcopenia, den åldersrelaterade muskelförsvagningen.?

Han mätte muskelaktiviteten på män och kvinnor 18-96 år som var såväl normalt aktiva personer som elitidrottare i sprintgrenar och granskade mycket små fragment av muskelcellerna via biopsier.??

– Vi fann att muskelcellkärnorna tenderar att klumpa ihop sig när vi blir äldre. Det kan vara en av orsakerna till att muskelmassan minskar med åldern, säger Alexander Cristea.?

Även den som är fysiskt aktiv hela livet får försvagade muskler med åren, men vanlig styrketräning ger resultat redan efter några veckor. Vinsten kan vara lika stor för en ung som en gammal person och den som sätter igång kan bli upp till 40 procent starkare. ??

Det nya i Alexander Cristeas forskning är möjligheten att kvantifiera muskelförändringarna på kärnnivå och på sikt se hur mycket muskelprotein de enskilda cellerna producerar vid olika sorters träning. Det görs genom att avbilda muskelceller tredimensionellt, något Christeas team är först med att göra på människan.?

Äldre tappar mycket styrka i benen och eftersom kvinnor generellt har mindre muskler än män från början blir exempelvis fallolyckor med benbrott mer påtagliga. Många äldre är dessutom multisjuka.?

– Det är lätt att bli sängliggande. När man rör sig mindre blir man ännu svagare och benen skörare. Den onda cirkeln är svår att ta sig ur, säger Alexander Cristea, som tycker att vården kan bli bättre på att peppa äldre till att träna.?

Borde man bygga gym på äldreboenden??

– Ja, varför inte? Vården kan också dra nytta av de rekommendationer som finns i Fyss, hjälpmedlet som ordinerar fysisk aktivitet på recept.?

På Teneriffa finns särskilda lekparker för pensionärer. Är det en bra idé??

– Det finns säkert psykosociala aspekter, men för muskelstyrkan tror jag inte att det påverkar så mycket. Det är inte solljus eller allmän fysisk aktivitet som gäller utan just styrketräning.?

Äldre rekommenderas ofta att promenera men det har alltså ingen effekt på muskelförsvagningen. ?

Bäst effekt ger styrketräning med hög belastning och få repetitioner, vilket kan vara svårt för äldre att klara av. Därför rekommenderar Alexander Cristea att patienten får hjälp av sjukgymnast eller personlig tränare för att hitta rätt nivå.

– Det vi vet redan nu är att styrketräning för äldre kan vara skillnaden mellan att leva ett självständigt liv eller inte. Jag är övertygad om att både individen och samhället i stort kan tjäna på det, säger Alexander Cristea.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida