Svenska Maria i USA: »Den som inte inser sina begränsningar blir inte långlivad i yrket«
Det är ungefär som att arbeta som distriktsläkare. Så beskriver Maria Mellgren sin nya roll som Nurse Practitioner.
Efter två års studier tog Maria Mellgren sin examen i våras, och i september fick hon den certifiering som krävs för att få arbeta som Nurse Practitioner.
För att bli Nurse Practitioner måste man vara sjuksköterska.
– Jag upplevde att mina amerikanska kolleger, som jag studerade tillsammans med, hade mer förkunskaper i sådant som biologi, farmakologi, medicinsk terminologi, anatomi och fysiologi samt sjukdomslära – kunskaper som man behöver ha som Nurse Practitioner, säger Maria Mellgren.
Det räcker inte med att en gång för alla avlägga sin examen. I usa måste alla sjuksköterskor fortsätta att utbilda sig och samla poäng för att få behålla sin legitimation. Nurse Practitioners måste gå igenom ett nytt prov vart femte år.
– Jag måste ha ett vetenskapligt förhållningssätt inom medicin på samma sätt som läkare och föra medicinska journaler, berättar Maria Mellgren.
Samtidigt framhåller hon sin sjuksköterskebakgrund.
– Jag har omvårdnadskunskaperna med mig.
Maria Mellgren arbetar på samma gastroenterologiska klinik där hon arbetade som sjuksköterska. I teamet ingår hon själv, en sjuksköterska, en undersköterska och en läkare.
Hon och läkaren har en arbetsfördelning. Hon ägnar sig åt patienter som är kroniskt stabila eller har lättare akuta tillstånd. Läkaren får avlastning från det mer rutinmässiga arbetet, men samtidigt ökar belastningen på honom eftersom han får ta hand om de svårast sjuka patienterna.
Hon ska hålla ihop vården och arbeta preventivt. Det är viktigt att samverka med patienten och dennes anhöriga för att hitta en nivå av hälsa även om bot är utom räckhåll.
Maria Mellgren tycker att det är viktigt att definiera vilken sorts patienter hon ska arbeta självständigt med och vilka hon måste konsultera läkarna om. I Minnesota finns inga regler som pekar ut vilka patienter som Nurse Practitionern kan arbeta med, utan ansvaret ligger helt på den enskilda personen.
– Men å andra sidan finns det också gott om jurister här, konstaterar Maria Mellgren. Den som inte inser sina begränsningar blir inte långlivad i yrket.
Hon och familjen har flyttat flera gånger mellan usa och Sverige. Här hemma har hon arbetat som sjuksköterska och senare som lärare på Röda korsets högskola.
– Det var en helt ny roll. Jag tyckte att den var mycket utvecklande för mig och tror nästan att jag lärde mig mer av studenterna än de av mig.
Men så återvände familjen till Minneapolis, eftersom hennes man läkaren fick ett erbjudande han hade svårt att säga nej till. Och barnen ville gärna återvända till usa.
Maria Mellgrens mål på sikt är att fortsätta att arbeta på kliniken – och få undervisa igen. Då är Nurse Practitioner-examen ett måste.
– Men innan jag undervisar igen vill jag förankra min utbildning, arbeta som Nurse Practitioner för att bli trygg i yrkesrollen.