Svenska ordföranden för IFBLS tackade för sig

I dag avslutades biomedicinska analytikernas världskongress i Sydkorea. Därmed har den svenska ordföranden Lena Morgan fullgjort sina två år som ordförande för organisationen.

19 september 2006

Innan hon åkte ner till Sydkoreas huvudstad Söul för att delta i IFBLS världskongress uttryckte hon att det var med ett visst vemod som hon lämnade posten. Hon har trivts med sitt uppdrag och har hunnit knyta viktiga kontakter, bland annat inom världshälsoorganisationen, WHO.

– Två år känns som för kort tid. Det är nu jag börjar känna mig säker i rollen som ordförande, sade hon då.

Men efter att under en veckas tid ha suttit i ständiga styrelsemöten för att lösa frågan om den akuta ekonomiska krisen inom organisationen var det med en viss lättnad som hon lämnade över IFBLS silverglänsande ordförandemedaljong till Ruth Pierce från Kanada.

– Det kändes jätteskönt, medgav Lena Morgan strax efteråt.

Men hon lämnar inte styrelsen helt. Under den kommande tvåårsperioden sitter hon med som ”the last president”

Lena Morgan, som till vardags arbetar som förbundsombudsman på Vårdförbundet i Stockholm, har under sin ordförandeperiod fått ägna mycket tid åt rent internadministrativa uppgifter, inte minst har flytten av kontoret från Stockholm till Kanada varit såväl besvärlig som kostsam.

Under Lena Morgans period har det införts en nyordning som innebär att chefsdelegaterna numera träffas varje år istället för bara under kongresserna som hålls vart annat år, vilket hon tycker är ett viktigt framsteg. I en organisation av det här slaget är det svårt nog att hålla kontakt med varandra mellan kongresserna. I många av de fattigare länderna saknas effektiva kommunikationsmedel.

Under sitt tacktal till generalförsamlingen erkände Lena Morgan att hon har haft lite skuldkänslor för tvillingbarnen där hemma eftersom hon varit tvungen att resa så mycket i världen.

– Å andra sidan har de tyckt att det har varit ganska häftigt att ha en mamma som är president för en världsorganisation, sade hon.

Den nya ordföranden, Ruth Pierce, har nu en tuff arbetsuppgift framför sig under de två år som hon ska leda organisationen.

– Mitt viktigaste mål är att försöka attrahera nya medlemmar. Men också att få de gamla att närma sig varandra.

– Vi måste sträva efter att komma upp till samma nivå inom biomedicinska laboratoriemedicinen när det gäller krav på kompetens och synen på patientsäkerhet. Som det är nu råder det alldeles för stora skillnader inom allt för många områden, sade hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida