Svenskt projekt för bättre hälsa i Chile

7 april 2003

För att öka kunskapen om sambandet mellan miljön och hälsan har Vårdförbundet och ibl (Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap) inlett ett samarbete med den chilenska motsvarigheten till svenska ibl. Målet är att via ett antal chilenska biomedicinska analytiker utbilda lokala ledare i miljö- och folkhälsofrågor i Chile. Sju kommuner ingår i projektet.

? Tanken är att vi ska ge de biomedicinska analytikerna i de här kommunerna en rejäl påfyllnadsutbildning i frågor som rör smittspridning, miljöarbete, hur man informerar, håller föredrag och tar fram olika typer av informationsmaterial. De biomedicinska analytikerna ska sedan utbilda kommunala ledare som lärare, scoutledare, personer i pensionärsklubbar med flera som i sin tur kan sprida kunskaperna vidare till lokalbefolkningen, säger Lena Morgan, förbundsombudsman i Vårdförbundet och vice ordförande i ibl.

I samarbetet ingår också studiebesök. En av de tre chilenska biomedicinska analytiker som i februari i år gästade Sverige var Claudio Pastén, som i sin hemkommun utsetts till miljöansvarig. På inbjudan av Vårdförbundet och ibl besökte de många olika institutioner som har med laboratoriemedicin och miljöarbete att göra.

? Vad vi har lärt oss en hel del om är hur ni organiserar arbetet, inte minst för patienternas skull. Det är mycket bekvämare för patienterna i Sverige. Hos oss finns inga väntsalar där patienterna kan sitta ner. Det är många patienter och trångt om utrymmena. De tvingas därför bokstavligen stå i kö, berättar de tre besökarna.

Familjebemötande fascinerar
De fascinerades också över hur familjer bemöts inom sjukvården i Sverige.

? Att barnen får vara med sina föräldrar när de är på sjukhus och att personalen lägger ner mycket tid på att barnen inte ska känna sig stressade och rädda är alldeles nytt för oss.

Svenskar som arbetar med projektet har också besökt Chile. Våren 2001 var bland andra Lena Morgan samt Vårdförbundets internationella sekreterare, Eva Szutkowska, i Chile. Eva Szutkowska är den som administrerar den svenska delen av projektet.

Under en tio dagar lång resa hann de besöka ett tiotal laboratorier och universitet på flera orter samt hålla flera föreläsningar för chilenska biomedicinska analytiker.

? Mitt intryck är att de chilenska biomedicinska analytikerna inom primärvården är närmare patienten och har en tydligare roll i hälsovården än biomedicinska analytiker i Sverige, säger Lena Morgan.

Den ursprungliga idén till ett projektsamarbete med Chile startade i samband med den internationella biomedicinska organisationen, iamlt:s världskongress 2000. Projektet ska pågå i etapper fram till och med 2007. Den första etappen kan genomföras tack vare bidrag från Forum Syd, Vårdförbundet och Svenska institutet.

Fotnot: IAMLT döptes under kongressen 2002 om till IFBLS, International federation of biomedical laboratory science. Lena Morgan är vald att nästa år ta över ordförandeskapet i IFBLS.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida