Sviker jobblöfte till barnmorskor i Umeå

Barnmorskorna får sin utbildning betald mot att de lovat jobba i Umeå. Snart examineras de, men nu finns inga jobb.

3 november 2003

Förra hösten startades en barnmorskeutbildning i Umeå för att täcka bristen på barnmorskor. Sju av studenterna fick 10 000 kronor i bidrag varje studiemånad mot att de band sig till att jobba som barnmorskor i Umeå efter utbildningen under ett och ett halvt år.

Men lagom till att de började sin sista termin i höstas informerade landstinget om att det inte längre är någon brist på barnmorskor.

– De erbjöd oss att gå tillbaka till våra tidigare jobb som sjuksköterskor och att hoppa in och vikariera som barnmorskor på våra semestrar. Det var ju inte på de premisserna som vi utbildade oss, säger Karin Afzelius, en av de sju blivande barnmorskorna.

Landstinget har även meddelat att de som tar jobb utanför Umeå inte kommer att behöva betala tillbaka utbildningsbidraget.

Det här, menar Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin, gör att landstinget handlar juridiskt korrekt.

Det förbundet kan göra nu är att ta upp frågan med arbetsgivaren om att barnmorskorna ska få samma lön på de jobb de tar efter utbildningen som de skulle ha fått som barnmorskor. Och att de ska få mellanskillnaden mellan studielönen och den lön de hade haft om de fortsatt arbeta som sjuksköterskor i stället för att gå utbildningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida