Ta ansvar på nätet

Ta ansvar på nätet

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” Om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik?Jack Werner?Albert Bonniers förlag 2018 www.albertbonniersforlag.se

30 april 2018

Zlatans fri­villiga vägavgift på en halv miljon, bonsaikatter som ”odlas” i glasburk, eller läraren som höll pli på sina elever genom att hota med att avslöja vilka som skulle dö i Game of thrones.?

Många exempel i Jack Werners bok om myter och lögner på nätet är väldigt underhållande. Annat bara skrämmande, som hur en falsk anklagelse på Facebook på bara några timmar kan skapa en lynchmobb. Eller de allt vanligare påhittade historierna med rasistiska budskap, som den lilla flickan som fick kvarsittning för ett mobilskal med svenska flaggan. Det falska inlägget orsakade ett ramaskri i många Facebookgrupper. ?

Jack Werner förklarar psyko­login bakom vårt ofta ogenomtänkta delande på sociala medier. En bra historia kan lura inte bara en slösurfande privatperson utan även stora nyhetsredaktioner. En angelägen bok om vikten av källkritik.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida