Tack för alla år av skratt

Det krävs mod att ändra strategi och välja nya vägar. Ett förbund med idéer och kraft har fantastiska förutsättningar för att nå framgångar.

För sista gången skriver jag nu ordförandespalten i Vårdfacket. På kongressen i maj lämnar jag ordförandeposten
och att skriva dessa rader lockar fram många minnen från de drygt tio år jag haft förmånen att leda Vårdförbundet.

Jag valdes till förbundsordförande hösten 1994 och då pratade vi om att våra yrken måste få ökad status och att det måste vara »mödan värt« att arbeta inom vården – lönerna behövde höjas rejält för att vi som jobbade i vården skulle få bevis för att vårt arbete uppskattades. Nära elva år senare har vi fortfarande långt kvar, men vi har också kommit långt på väg.

Det krävde stort mod av alla i förbundet att ändra strategi när det gällde lönerna. Att i stället för att rusta för konflikt rusta för utveckling av yrket, av vården och av individen. Att i stället för att kräva att andra skulle tycka synd om oss själva ta ett steg fram och visa att vi är beredda att leda vårdens utveckling. Vi ser skillnaden: när man förr pratade om medlemmarna i Vårdförbundet så var det ofta som offer för andras oförrätter – i dag talar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor i egen sak.

De senaste åren har Vårdförbundet också vågat sticka ut hakan om hur vi ser på hela vårdens utveckling, inte bara det som gagnar oss själva. Kanske är det just att vi inte har varit så förutsägbara utan överraskat med nya perspektiv som har gjort att vi har blivit intressanta för fler.

Vi har ett förbund som är fyllt av både idéer och kraft, bättre förutsättningar finns inte för att nå många nya framgångar. Kongressen kommer att bli en härlig rivstart för vår nya ordförande och styrelse.

För mig har dessa tio och ett halvt år som förbundsordförande gett många skratt och många nya vänner. De har utvecklat mig som individ och det känns väldigt stimulerande att fortsätta arbetet med att utveckla vården – nu inom Apotekets organisation.

Vi kommer att mötas framöver – i nya roller, på nya platser och med nya perspektiv. Ett stort tack för att jag fick förmånen att vara er förbundsordförande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida