Tackade nej till jobb – blev registrerad

Tackade nej till jobb – blev registrerad
Universitetssjukhuset i Örebro noterar varför de som söker jobb tackar nej. Arkivbild: Mostphotos

När sjuksköterskan tackade nej till jobbet eftersom lönen var för låg noterade sjukhuset det. Vårdförbundet reagerar mot registreringen och ska diskutera den med landstinget i Örebro.

28 januari 2013

Sjuksköterskestudenten hade sökt jobb på Universitetssjukhuset Örebro. Lönen var dock för låg så hon drog sig ur ansökningsprocessen. Då upptäckte hon att sjukhuset har börjat registrera varför de sökande tackar nej, rapporterar Nerikes Allehanda.

Sjukhusets personalchef bekräftar för tidningen att man har börjat föra dessa anteckningar för att kunna åstadkomma förbättringar, men sjuksköterskestudenten känner sig brännmärkt.

Nu ska Vårdförbundets avdelning i Örebro ta en diskussion med arbetsgivaren om vad syftet med registreringen är och undersöka om fler är drabbade.

– Vi har inte känt till detta tidigare. Men om det är ett bekymmer ska vi givetvis ta hand om det, säger Siv Wallberg, Vårdförbundets avdelningsordförande i Örebro, till Vårdfokus.

Både positivt och negativt

En arbetsgivare har rätt att notera vad de vill när de möter någon.

– Samtidigt finns det ett regelverk som säger att man inte får diskriminera någon, till exempel om man är gravid, säger Siv Wallberg.

Hon är tudelad till registreringen. Å ena sidan är den negativ om den brännmärker och diskriminerar sökanden. Å andra sidan kan den verka som en positiv kraft om arbetsgivaren ser att det är många som tackar nej till jobb på grund av löneläget.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida